Agrokor ima novu ponudu: 80 eura po dionici i dokapitalizacija Mercatora

67

Agrokor je većinskim vlasnicima Mercatora s kojima ima kupoprodajni ugovor posredno uputio novu ponudu, prema kojoj bi im po dionici platio 80 umjesto predviđenih 120 eura, a u zamjenu izveo dokapitalizaciju tog slovenskog trgovačkog lanca s 225 milijuna eura, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list ‘Dnevnik’.

List se pri tome poziva na svoje izvore, ali priznaje da ih nisu željeli potvrditi u konzorciju prodavatelja. Dokapitalizacijom koju nudi Agrokor, Mercatorov dug smanjio bi se za jednu četvrtinu, navodi ‘Dnevnik’.

Izvorni kupoprodajni ugovor većinskih vlasnika i Agrokora predviđa fiksnu cijenu dionice od 120 eura, a ne i mogućnost njezine promjene. No, s novim uvjetima koje je Agrokor ponudio preko konzultanta ING banke, koji vodi kupoprodajni postupak, složila bi se Nova Ljubljanska banka (NLB), ali ne i Pivovarna Laško (PL) koja raspolaže s gotovo četvrtinom dionica Mercatora, tvrdi list.

“PL bi pod novim uvjetima za svoje dionice dobio 35 milijuna eura manje, ali bi još uvijek bio opterećen s 250 milijuna eura kredita bankama, a dodatno bi mu smanjio i kapital tvrtke kćeri Radenske, koja je suvlasnica Mercatora”, navodi list.

“Budući da je kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine cijena za dionicu Mercatora definirana fiksno i nije ju moguće promijeniti, postavlja se pitanje ne traže li u Agrokoru zapravo izgovor za povlačenje svoje ponude”, navodi Dnevnik, koji tvrdi da koncern Agrokor ima teškoće s pribavljanjem potrebnih sredstava za kupnju Mercatora.

“U Agrokoru su se o financiranju preuzimanja Mercatora ponovno dogovarali sa skupinom banaka u kojoj su JP Morgan, Deutsche bank i BNP Paribas, ali poznavatelji navode da je malo mogućnosti da pregovori završe uspjehom”, tvrdi list.

Ukoliko se radi o manevru da se povuče iz ponude, predsjednik Agrokora Ivica Todorić mogao bi se pozivati na uvjete o financijskoj strukturi Mercatora iz kupoprodajnog ugovora, te tvrditi da ti uvjeti za njega nisu prihvatljivi, a u tom bi se slučaju iz realizacije kupoprodajnog ugovora s većinskim vlasnicima mogao povući bez plaćanja ikakve ugovorne globe, navodi Dnevnik.

List podsjeća da je u postupku prikupljanja obvezujućih ponuda model dokapitalizacije Mercatora nudio prodavateljima financijski fond MID Europa, ali da to vlasnicima Mercatora nije bilo prihvatljivo. (Lider/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here