Alkohol nije dobar za pamćenje sredovječnih muškaraca

38

Alkohol ubrzava gubitak pamćenja sredovječnim muškarcima, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu u časopisu Neurology.

Više od 36 grama alkohola dnevno (to su primjerice dva piva ili dva žestoka pića), sredovječnim muškarcima ubrzava gubitak pamćenja za šest godina, kaže se u istraživanju znanstvenika s londonskog sveučilišta.

Muškarci koji piju manje od toga ili ne piju uopće izgubit će sa starenjem nešto od pamćenja, ali ne toliko kao oni koji piju više od umjerene količine alkohola.

U istraživanju su sudjelovale i žene, ali za njih nisu dobiveni rezultati na osnovu kojih bi se mogli izvlačiti konkretni zaključci.

Ukupno je u studiji sudjelovalo sedam tisuća ljudi koji su praćeni u dobi od 45 do 55 godina i govorili su istraživačima koliko piju i sudjelovali na testovima pamćenja.

Ova se studija uklapa u teoriju da pijenje alkohola preko granice umjerenog ubrzava starenje, posebno nakon srednjih godina, kazala je za list USA Today Marlene Oscar Berman, znanstvenica na odjelu za neuropsihologiju na sveučilištu u Bostonu. (SEEbiz/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here