BiH proizvodi samo 20 posto vlastitih potreba za hranom

44

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović razgovarao je s resornim ministrom iz Njemačke Hans-Peter Fridrichom i sudjelovao u radu Šestog samita ministara poljoprivrede u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu na “Međunarodnom zelenom tjednu” u Berlinu.

Na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu pod motom “Ojačati poljoprivredu: prevladati krizu – osigurati hranu”, ministri iz 20 zemalja svijeta razmatrali su načine na koje se poljoprivreda i ruralni razvoj mogu, u svjetlu svih izazova, ojačati i učiniti otpornijim, prenosi sarajevsko Oslobođenje. Cilj samita bio je da se, u vidu završne izjave, razrade konkretne preporuke za djelovanje koje će se dalje razmatrati u sklopu diskusija o poljoprivrednoj politici na međunarodnom planu.

Ministri poljoprivrede na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu 2014. u Berlinu preuzeli su odgovornost da će dati svoj doprinos ka iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti u svijetu, te ostvarenju ljudskog prava na hranu, kao jednog od najvećih ciljeva današnjice u svijetu.

Ekonomske i financijske krize, te sve veća nestalnost na poljoprivrednim tržištima prouzrokuju stalnu nesigurnost čime se dodatno ugrožavaju poljoprivredne investicije koje s druge strane mogu umanjiti učinkovitost cjelokupnog prehrambenog sustava.

“Kako bi se suočili s ovim izazovima, potrebna je kontinuirana suradnja i partnerstvo. Na globalnom nivou poljoprivreda mora povećati proizvodnost i smanjiti gubitke kako bi zadovoljila sve veće potrebe za sve veći broj ljudi na svijetu”, stoji u izjavi.

Kako se resursi sve više troše, i produktivnost se mora povećati. Proizvodnja mora biti ekonomski održiva, ekološki usklađena i društveno odgovorna. Za to su potrebni tehnologija, znanje, vještine i ulaganje, rečeno je između ostaloga u završnoj izjavi.

U BiH proizvodimo samo 20 posto vlastitih potreba, iako postoje resursi za proizvodnju dovoljno hrane za vlastito stanovništvo, ali i za izvoz, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Uzimajući u obzir da BiH posjeduje dovoljne kapacitete zemljišta i vode i da ima veliki broj nezaposlenih, mogla bi u proizvodnji hrane imati jako zdravu bilancu.

Kako bi se to realiziralo, neophodno je da se u BiH slijede politike Europske unije koje se odnose prije svega na poljoprivredu, kao glavnom kanalu za izlaz iz ekonomske i socijalne krize u kojoj se nalazi BiH.

Godina 2014. proglašena je “Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede” i zalaganje svih subjekata ići će u pravcu iznalaženja novih modela i usavršavanju postojećih načina na koji poljoprivreda može doprinijeti iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti, rečeno je u priopćenju. (Oslobođenje)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here