Globalna potrošnja u IT sektoru će narasti za 3 posto u 2014. godini

45

U svijetu će se potrošiti 3,7 milijardi dolara na informacijske tehnologije u 2014. godini, što predstavlja rast od 3,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke Gartner.

U tvrtki vjeruju da će u 2014. tehnologija rasti brže od inflacije, koja je bila na prilično visokoj razini u 2013. godini. Najbrže će rasti poslovni softver, ali će solidno rasti i tržište uređaja, koje se u prethodnoj godini smanjilo i za koje neki analitičari predviđaju daljnji pad.

Gartnerov potpredsjednik Richard Gordon smatra da je rast od 3 posto prilično zdrav u usporedbi s neznatnih 0,4 posto rasta iz 2013. godine. Veliki rast će zabilježiti poslovni softver koji je u prethodnoj godini potresen onim što Gartner naziva “Nexus snagom” ili onim što svi drugi nazivaju mobilnom, društvenom i analitičkom ili Big Data tehnologijom.

Nakon prošlogodišnjeg ograničenog rasta od 1,2 posto, tržište uređaja rast će po stopi od 4,3 posto, odnosno narast će na 697 milijuna dolara vrijednosti. Međutim, ovaj predviđeni rast mogao bi iznenaditi neke, pošto se očekuje da će na otvaranju CES-a u Las Vegasu biti objavljeno predviđanje prema kojem bi tržište tehnoloških proizvoda u ovoj godini trebalo pasti za 1 posto.

CEA (Consumer Electronics Association) tvrdi da tržište smartphone i tablet uređaja sve više pogađa zasićenost, te da industrija “posrće” u potrazi za novim sektorima u rastu, kao što je tržište nosivih tehnologija. Iz Gartnera ističu da su marže ultra mobilnih i mobilnih uređaja pale, te se ovi uređaji natječu isključivo u cijeni.

Gartnerova predviđanja su više optimistična nego predviđanja CEA-e, jer potrošačka grupa obuhvaća i kućansku elektroniku, poput televizora. Iz analitičke tvrtke naglašavaju da uređaji koje prate, a to su računala, tablet i mobilni uređaji, bilježe rast. Međutim, stvaran rast se može očekivati samo kod tablet i ultrabook uređaja, koji kanibaliziraju tradicionalna tržišta.

Velike promijene, odnosno prelazak na pametne mobilne uređaje i rast cloud tržišta, razlozi su zašto Gartner u svoja buduća istraživanja mora uključiti nove čimbenike kao što su mobilne aplikacije.

Gordon također predviđa da će poslovni softver narasti za 6,8 posto, na 320 milijuna dolara, zbog kompanija koje nastoje “digitalizacijom” poboljšati svoje poslovanje, međutim taj je rast još uvijek pod velikim upitnikom, jer se tradicionalni dobavljači bore s prelaskom na cloud tehnologije te se teško prilagođavaju novim tržišnim modelima.

Daleko veći od softverskog sektora su sektor IT usluga koji je težak 963 milijarde dolara i telekomunikacijski sektor čija je vrijednost procijenjena na 1653 milijarde dolara. Prema Gordonu, sektor IT usluga će narasti za 4,5 posto, dok će telekomunikacije rasti samo za 1,2 posto. (ICTBusiness.info)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here