Godišnja inflacija u eurozoni smanjena u siječnju

32

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u siječnju 2014. procijenjena je u visini 0,7 posto, što bi značilo da se dodatno blago smanjila u odnosu na 0,8 posto u prosincu lani, pokazale su danas objavljene prve procjene Eurostata.

Promatrano po glavnim sastavnicama harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HICP), najizrazitiji je rast cijena u usporedbi sa siječnjem 2013., od 1,7 posto, zabilježen u segmentu prehrambenih proizvoda, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda.

Usporedbe radi, u prosincu lani njihov je rast na godišnjoj razini iznosio 1,8 posto.

U stopu ga slijedi segment usluga, s rastom cijena na godišnjoj razini od 1,1 posto, nakon 1-postotnog rasta u prosincu 2013. godine, objavio je statistički ured Europske unije u prvim procjenama za siječanj.

Blagi rast cijena u navedenom je razdoblju zabilježen u kategoriji industrijskih proizvoda, bez energije, i to od 0,2 posto. U prosincu lani ti su proizvodi poskupjeli za 0,3 posto.

S druge strane, u prvom ovogodišnjem mjesecu pad cijena zabilježen je kod energenata, i to za 1,2 posto, nakon što su im cijene stagnirale u prethodnom mjesecu.

Eurostat će cjelovito izvješće o inflaciji u eurozoni, EU i za zemlje članice objaviti 24. veljače, navodi se u današnjem priopćenju. (Hrportfolio.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here