HUP: Izmjene Zakona o radu su nužne kako bi se potaknulo zapošljavanje

26

Prijedlog novog Zakona o radu ne olakšava otpuštanja i ne povećava broj radnih sati. Radnici će i dalje prosječno raditi 40 sati tjedno, odnosno, najviše 48 sati s prekovremenim satima, navode u HUP-u

Na današnjoj konferenciji za medije, čelništvo HUP-a komentiralo je novi Prijedlog Zakona o radu i osvrnulo se na pozive za generalni štrajk od strane sindikalnih središnjica. Predstavnici HUP-a još su jednom ponovili da je promjena Zakona o radu nužna za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i poticanje zapošljavanja te podsjetili da osim njih na rigidnost hrvatskog Zakona o radu upozoravaju i brojne međunarodne institucije poput Svjetske banke, EBRD-a, MMF-a i rejting agencija.

“Sindikati su u pravu kada govore da je hrvatski Zakon o radu usklađen s EU direktivama. Međutim, ono što ne žele priznati jest da je to usklađivanje provedeno na način da smo u konačnici dobili jedan od najrigidnijih i najnefleksibilnijih zakona o radu u Europi i to je razlog zbog kojeg ga moramo mijenjati. Ovakav kakav je, ZOR je skup i kompliciran u provedbi, osobito za male i srednje tvrtke koje čine najveći dio hrvatskog gospodarstva te je zbog toga i jedna od bitnih prepreka povećanju konkurentnosti i većem zapošljavanju. Poslodavcima treba zakon koji će omogućiti veću fleksibilnost poslovanja jer je ona danas imperativ za opstanak i uspjeh na tržištu”, kazao je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

On je dodao kako promjena ZOR-a nije samo u interesu poslodavaca, već je to istinski interes i svih radnika te preko 370.000 nezaposlenih građana jer bez nje postaje sve teže održati poslovanje i očuvati postojeća, a osobito otvarati nova radna mjesta.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić su blokiranjem i najmanjih promjena ZOR-a kroz proteklih 10-ak godina sindikati postali suodgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo i rastući broj nezaposlenih u zemlji.

“Poslodavci podržavaju zaštitu prava radnika jer su svjesni njihove vrijednosti i važnosti za bilo koji poslovni uspjeh i ne traže promjene ZOR-a radi toga da bi mogli masovno otpuštati radnike. Međutim, Zakon o radu moramo prilagoditi realnoj situaciji i stvarnim tržišnim okolnostima. Najveći broj naših prijedloga u pregovorima o novom ZOR-u nije prihvaćen, no smatramo da je i ovakva, djelomična promjena zakona bolja nego nikakva i nadamo se da će Vlada u njoj ustrajati usprkos odbijanju sindikata da ju podrže”, istaknuo je Majetić naglašavajući da poziv sindikata na generalni štrajk smatra nepotrebnim.

Ujedno je upozorio da sindikati pri pozivu na štrajk u javnost plasiraju netočne informacije o tome što se zaista namjerava mijenjati u ZOR-u. Sindikati radnike plaše značajnim povećanjem radnog tjedna, navodnim lakšim otpuštanjima te zamjenom stalnih radnika onima iz agencija koje će se mizerno plaćati.

“Ništa od toga nije istina. Činjenice su da će i po prijedlogu novog Zakona o radu radnici prosječno raditi 40 sati tjedno odnosno najviše 48 sati s prekovremenim satima jer ukupan broj radnih sati, u referentnom razdoblju od četiri mjeseca, mora ostati isti. Jedina je izmjena da će radnik unutar tog razdoblja od četiri mjeseca, ako se za tim ukaže potreba, u nekom tjednu moći raditi više od 48 sati, ali ne više od 56 sati. U tom slučaju radnik neki drugi tjedan mora raditi manje od 40 sati. Ovime se omogućava samo promjena dinamike radnog vremena unutar razdoblja od četiri mjeseca, ali ne i povećanje fonda radnih sati”,  kazao je Majetić napominjući da je ova promjena osobito važna za mnogobrojne tvrtke koji rade na projektnoj osnovi ili pak imaju izraženu sezonalnost u poslovanju.

Poslodavci upozoravaju da je predloženim izmjenama od odredbi o otpuštanju radnika brisana jedino obveza traženja drugog posla za radnika kod poslovno i osobno uvjetovanog otkaza, odnosno, obveza obrazovanja za drugo radno mjesto. Aktualni zakon navodi da je isto moguće ukoliko “poslodavac nema mogućnosti osposobiti radnika za drugi posao”.

Nadalje, poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ni po novom prijedlogu ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku na istim poslovima zaposliti drugog radnika, odnosno koristiti rad ustupljenog radnika. Ugovorena plaća i drugi uvjeti rada ustupljenog radnika ne smiju biti utvrđeni u iznosu manjem odnosno nepovoljnijem od plaće odnosno drugih uvjeta rada radnika zaposlenog kod korisnika na istim poslovima, koje bi ustupljeni radnik ostvario da je sklopio ugovor o radu s korisnikom. Samo preko kolektivnog ugovora i uz suglasnost sindikata moguće je dogovoriti drugačije uvjete za radnike iz agencije.

Zbog svega navedenog, Hrvatska udruga poslodavaca smatra da višegodišnje blokiranje svake promjene ZOR-a utječe na dramatično povećanje broja nezaposlenih i tešku gospodarsku situaciju u zemlji te postavlja pitanje štite li sindikati blokiranjem i ovih izmjena ZOR-a zaista interese radnika i građana ili svoje partikularne interese, rečeno je na konferenciji.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here