Pregovori oko Mercatora u završnoj fazi

56

Pregovori koji bi trebali dati odgovor hoće li koncern Agrokor kupiti najveći slovenski trgovački lanac Mercator u završnoj su fazi i sve bi trebalo biti poznato do kraja tjedna, tvrdi u utorak ljubljansko Delo.

List navodi da je pozitivan znak što je na pregovorima krajem proteklog tjedna u Beču cijelo vrijeme bio nazočan i predsjednik uprave Agrokora Ivica Todorić te da izvori bliski konzorciju većinskih vlasnika Mercatora govore kako je na stolu kompromis koji bi trebao omekšati i banke vjerovnice Mercatora. Neke od njih su u pregovorima pokazale najtvrđe stajalište i traže da Agrokor prilikom preuzimanja otplati petinu Mercatorova 1 milijardu teškog duga, tvrdi Delo.

“Naši izvori kažu da su i prodavači i kupac zagrijani da se posao zaključi, ali da neke najveće vjerovnice Mercatora nisu spremne na kompromis, što ugrožava transakciju”, piše list te dodaje da najtvrđa stajališta u pregovorima pokazuju predstavnici austrijskih banaka Erste Group i Raiffeisen International.

Kompromisni prijedlog koji je na stolu jest da bi Agrokor umjesto 200 milijuna za otplatu Mercatorova duga uplatio 150 milijuna, dok kompromis u odnosu na prodajni konzorcij znači da bi Agrokor za dionicu Mercatora platio između 90 i 105 eura. To je manje od prvotno ponuđenih 120, ali i više od alternativne ponude od 80 eura po dionici koja pretpostavlja dodatnu dokapitalizaciju Mercatora, navodi vodeći slovenski list.

Agrokor je po sadašnjem stanju u pregovorima za cijeli Mercator spreman izdvojiti oko 530 milijuna eura, a da raspolaže sredstvima kojima će pokriti operaciju vjeruje i veći dio prodavatelja, navodi Delo. Zato prodajni konzorcij, piše list, zahtijeva da banke vjerovnice s Agrokorom postignu dogovor do srijede, a u tom bi slučaju dogovor o cijeloj operaciji s kupcima mogao biti poznat prije kraja ovog tjedna.

Eventualno ustrajavanje banaka vjerovnica Mercatora da dokapitalizacija i otplata dugova prilikom preuzimanja lanca od Agrokora bude viša mogla bi uroditi “najlošijim scenarijem, po kojemu bi cijeli posao propao”. No, to u konačnici ne bi bilo ni u interesu banaka niti u interesu Mercatora, koji je zbog broja zaposlenih i kanala dobave od izvanredne važnosti za slovensko gospodarstvo, navodi list u utorak. (Lider/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here