Prosječna plaća u Sloveniji 1.044 eura

44

Prosječna mjesečna neto plaća za studeni 2013. godine u Sloveniji iznosila je 1044,89 eura, objavio je slovenski Statistički zavod, pojasnivši da su plaće bile nešto više zbog božićnog dodatka.

To je ujedno najviša plaća u regiji, budući da su prosječna primanja u listopadu prošle godine u Hrvatskoj bila 721 euro, u Bosni i Hercegovini 425 eura, u Makedoniji 344 eura, dok je u studenom u Srbiji zabilježena prosječna plaća od 381 eura.

Prosječna neto plaća u Sloveniji bila je nominalno jedan posto viša nego u studenom 2012. godine, ali uračunavši inflaciju, realno manja za 0,3 posto.

Prosječna bruto mjesečna plaća u studenom 2013. godine iznosila je 1617,19 eura, šest posto više nego u prethodnom mjesecu i 0,3 posto viša nego u studenom 2012. godine.

Više od dvije trećine zaposlenih u Sloveniji, prema podacima sindikata, prima plaću koja je manja od prosječne, a sve više njih, trenutno oko 55.000, i minimalnu zakonom zajamčenu plaću, koja u bruto iznosu trenutno iznosi nešto manje od 800 eura.

I dalje su na snazi mjere koje je zbog štednje 2012. godine Vlada donijela u sklopu stabilizacije javnih financija, a određuju zamrzavanje plaća javnog sektora, mirovina i socijalnih dodataka.

Vlada premijerke Alenke Bratušek ovih je dana, na pritisak sindikata, odustala od ideja o ukidanju minimalne zakonom zajamčene plaće te od snižavanja mirovina u ovoj i sljedećoj godini, ali sva ograničenja iz 2012. godine i dalje ostaju na snazi.

Zato se i ideje o tzv. univerzalnom temeljnom dohotku za sve građane, koje se navodno spominju i u nacrtu novog koalicijskog ugovora stranaka u Vladi, u sadašnjem trenutku čine utopijskima, a ekonomisti ih smatraju nerealnima. (Al Jazeera)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here