Šest tisuća tona meda hrvatskih pčelara – tisuću na tržišta zemalja EU

29

Hrvatski pčelari na godinu proizvedu više od 6000 tona meda, koji je zbog svoje iznimne kakvoće tražen u zemljama Europske unije (EU), kamo ove godine namjeravaju izvesti najmanje tisuću tona meda, rečeno je na jučerašnjoj godišnjoj izvještajnoj skupštini vinkovačke Udruge pčelara “Nektar”, koja će iduće godine proslaviti 130. obljetnicu.

Želimo na tržište EU-a izvesti najmanje 1000 tona kvalitetnog meda, za što imamo mogućnosti. Doduše, u zadnje dvije godine izvoz je bio nešto manji jer smo imali štete u pčelinjacima, a i godine su bile loše, ali se nadamo kako će ova godina za hrvatske pčelare biti dobra”, rekao je potpredsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Vladimir Bilek.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj zbog relativno tople zime ipak nije bilo znatnijeg pomora među pčelinjim zajednicama iako se o tome dosta pisalo u medijima.

Upozorio je na opasnosti koje pčelama prijete zbog najavljenog zahlađenja i poručio pčelarima da dobro pregledaju košnice i u pčelinje zajednice stave pogaču kako pčele ne bi uginule od gladi.

Istaknuo je zadovoljstvo što se posljednjih godina povećala potrošnja meda u Hrvatskoj, dodajući kako je prije dvije godine svaki stanovnik Hrvatske na godinu trošio oko pola kilograma meda, a danas više od 1,2 kilograma. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je danas oko 9000 pčelara od kojih je 6200 učlanjeno u neku od 144 udruge, članice Hrvatskoga pčelarskog saveza.

Predsjednik Udruge pčelara “Nektar” Stanko Čuljak rekao je kako se u zadnje dvije godine broj članova te udruge udvostručio te ih je danas više od 140. Zanimanje za pčelarstvo, smatra Čuljak, poraslo je među ostalim i zbog gospodarske krize koja je, kako je rekao, “natjerala” mnoge koji su ostali bez posla da se okrenu pčelarstvu i da si tako pokušaju osigurati egzistenciju.

Najavio je i 11. pčelarske dane koji će se u Vinkovcima održati 14. i 15. ožujka s temom “Sa zdravim pčelama u Europu”. (Business.hr/Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here