Snažan oporavak prometa u trgovini na malo u eurozoni

76

Promet od trgovine na malo u eurozoni je u studenome porastao za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je bio smanjen za 0,4 posto, pokazali su najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

Riječ je o najizrazitijem rastu prometa u eurozoni na mjesečnoj razini još od studenoga 2001. godine, pokazali su danas objavljeni podaci statističkog ureda Europske unije.

Na godišnjoj razini, promet od trgovine na malo uvećan je za 1,6 posto, nakon 0,3-postotnog pada u listopadu, što je njegov najveći rast od veljače 2008.

Za snažan oporavak prometa u maloprodaji u odnosu na prethodni mjesec najviše je zaslužan 1,9-postotni rast prometa u trgovini neprehrambenim proizvodima, izuzev goriva za automobile.

Najveći rast prometa na mjesečnoj razini, po podacima trenutno dostupnima Eurostatu, zabilježen je u Portugalu, od 3,1 posto. Slijede Luksemburg, s rastom od 2,3 posto, Francuska, s 2,1-postotnim rastom, te Španjolska i Poljska, gdje je promet uvećan za 1,9 posto.

Usporedbe radi, u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, promet od trgovine na malo u navedenom je razdoblju porastao za 1,5 posto, objavio je Eurostat.

U 28-članom EU promet od trgovine na malo u studenome je porastao za 1,2 posto na mjesečnoj i za dva posto na godišnjoj razini. U listopadu je na mjesečnoj razini smanjen za 0,5 posto, dok je na godišnjoj porastao za 0,3 posto, navodi se u priopćenju.

Eurostat podatke za Hrvatsku nije objavio.

Prema jučer objavljenim prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku (DZS), promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u studenome, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,3, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. (Business.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here