U EU najviše rasle cijene hrane, alkohola i duhanskih proizvoda

49

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u prosincu 2013. procijenjena je u visini 0,8 posto, što bi značilo da se blago spustila u odnosu na 0,9 posto u studenome, pokazale su objavljene prve procjene Eurostata.

Promatrano po glavnim sastavnicama harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena, najveći rast cijena u usporedbi s prosincem 2012. zabilježen je u kategoriji hrane, alkohola i duhanskih proizvoda, i to za 1,8 posto.

Time je blago ubrzao njihov rast na godišnjoj razini, budući da su u studenome lani cijene tih proizvoda bile više za 1,6 posto nego u istom mjesecu godine ranije, objavio je statistički ured Europske unije. Slijedi segment usluga, u kojemu su u prosjeku potrošačke cijene na godišnjoj razini uvećane za jedan posto, nakon 1,4 posto u studenome lani.

Tek blagi rast cijena u navedenom je razdoblju zabilježen kod industrijskih proizvoda, bez energije, i to od 0,2 posto. U istom su postotku cijene tih proizvoda porasle i u studenome 2013. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

U zadnjem mjesecu lani cijene energenata stagnirale su pak na godišnjoj razini, nakon pada od 1,1 posto u studenome, navodi se u prvim procjenama Eurostata za prosinac 2013. godine. Konačni podaci za eurozonu, EU u cjelini i za zemlje članice bit će objavljeni 16. siječnja, navodi se u priopćenju. (Business.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here