Američki div s 2,2 milijuna zaposlenih traži novi put

41

Najveći svjetski trgovački lanac, američki Walmart, sve više posrće kako na stranom, tako i na domaćem tržištu, tvrdi The Economist u svojoj analizi poslovanja tvrtke koja zapošljava čak 2,2 milijuna ljudi.

Sa zadatkom da zaustavi negativne trendove, početkom veljače novim izvršnim direktorom imenovan je Doug McMillon koji je do tada vodio Walmartove inozemne operacije.

Međutim, ni na stranim tržištima kompaniji ne cvjetaju ruže. U Kini i Brazilu nakon prebrzog rasta, tvrtka gubi dah. U Indiji poslovanje ide teže od očekivanog zbog nesklonosti politike. Walmart u Meksiku je pod istragom zbog sumnje u podmićivanje državnih dužnosnika, a slični slučajevi se spominju i u Indiji, Brazilu i Kini.

Walmart će ove godine otvoriti manje novih prodajnih površina u inozemstvu od planiranog.

McMillon nije kriv za sva ta događanja, mnogo toga je dolaskom na poziciju šefa za strana tržišta naslijedio, ali nije previše toga ni napravio da se situacija popravi, primjećuje The Economist.

Sad je pred njim još veći izazov jer kompanija trpi ozbiljne udarce i u vlastitom dvorištu. U SAD-u Walmartu je prošle godine promet pao, dok je konkurenciji rastao.

Glavnina kupaca na američkom tržištu u Walmartovim trgovinama su ljudi tanjih novčanika. Upravo su oni najviše osjetili lanjske poteze američke vlade koja je podigla poreze na plaće i srezala budžet za program Bonovi za hranu.

Kičma Walmartova poslovanja u SAD je 3.275 supercentara u kojim kupci mogu kupiti gotovo sve, i to navodno jeftinije nego bilo gdje drugdje. Ali preko Amazona je kupcima jednostavnije kupovati na veliko.

Kako bi uzvratio Amazonu Walmart sve više ulaže u svoju online trgovinu Walmart.com. U posljednjih godinu dana više je nego udvostručen broj predmeta u prodaji, na pet milijuna, a cilj im je u dvije godine izjednačiti se s Amazonom po dosegu i brzini isporuke.

Nešto manja prijetnja Walmartu su mali dućani poznati pod nazivom “dollar stores” koji kućne potrepštine prodaju po diskontnim cijenama i mnogo su bliži kupcima od supercentara.

Ove godine Walmart će otvoriti 120 – 150 manjih dućana, ali i 115 supercentara. Ti mali brzinski dućani značit će ulazak Walmarta u gradska središta gdje je dosad bio manje zastupljen u usporedbi s diskontnim trgovinama.

U planu je ujedinjenje dućana, skladišta, dostave i online poslovanja u jedan sustav kojem, nadaju se u Walmartu, nitko neće moći konkurirati. Ta pozadinska mašinerija opsluživala bi više dućana. Supercentri će postati distribucijske točke iz kojih će puni kamioni ići prema manjim trgovinama.

Tako bi kupac online mogao naručiti neki proizvod te ga isti dan podići u svom kvartovskom Walmartu bez da vozi do udaljenijeg supercentra.

Međutim, sve to je još uvijek u testnoj fazi. Odjel e-trgovine još uvijek radi odvojeno od ostatka kompanije. Dostava paketa preko Walmart.coma je gotovo dvostruko skuplja nego preko Amazona.

“Bez obzira na promjenu strategije, Walmart još uvijek previše ulaže u supercentre i inozemne operacije. Moraju se više fokusirati na male dućane i online biznis, i konačno zarađivati više za svoje dioničare”, zaključio je Paul Trussell, analitičar Deutsche Banka, za The Economist. (Tportal.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here