Češka Kofola predala ponudu za Radensku

72

Češka kompanija jedina je potvrdila da je predala ponudu za najvećeg slovenskog proizvođača mineralnih voda, čija je prodaja opterećena zahtjevom nasljednika nekadašnjih vlasnika za povrat oduzete imovine

Češki proizvođač pića Kofola, poznat po biljnom osvježavajućem napitku koji je bio češki odgovor na Coca-Colu, potvrdio je da je predao obvezujuću ponudu za kupnju Radenske, najvećeg slovenskog proizvođača mineralnih voda, piše slovenski dnevni list Delo.

Radenska je jedna od najprepoznatljivijih slovenskih robnih marki. Sadašnji vlasnik, Pivovarna Laško, prisiljena ju je prodati zbog dugova, na zahtjev vjerovnika. Proces prodaje je stigao do faze podnošenja obvezujućih ponuda, a rok je istekao u srijedu, 12. veljače.

Prema neslužbenim informacijama Pivovarna Laško, u čijem je vlasništvu 80 posto Radenske, zaprimila je više ponuda, ali jedino je Kofola potvrdila da je ponudu predala.

Savjetnik Kofole pri kupnji Radenske je češka konzultantska tvrtka Genesia, koja je bila savjetnik češkom holdingu ČGS prilikom kupnje gumarske industrije Savatech iz Kranja, navodi Delo.

U slovenskim medijima špekulira se je li ponudu predala Coca-Cola, odnosno njena europska kompanija Coca-Cola Hellenic. Američka kompanija već je kupovala lokalne proizvođače pića. Na primjer, 2002. kupila je austrijskog proizvođača mineralnih voda Römerquelle.

U Laškom ne komentiraju proces prodaje, koji vodi banka UniCredit.

Ako je doista zaprimljeno više ponuda, ponuđači će najvjerojatnije biti pozvani da povise ponude.

Prema dosadašnjim najavama prodajni proces trebao bi biti zaključen – a zaključen je kada novci sjednu na račun prodavatelja – u drugoj polovici iduće godine, iako upućeni kažu da će se to desiti mnogo ranije.

Paralelno s procesom prodaje Radenske državna uprava rješava zahtjev bivših vlasnika za povrat nacionalizirane imovine. Nasljednici obitelji Šarić traže povrat 96 posto vlasništva 1945. oduzete tvornice. Administrativna uprava Gornje
Radgone već je jednom odbacila zahtjev Rudolfa Hoehna Šarića za povrat 48-postotnog udjela u Radenskoj koji je oduzet njegovoj majci Vilmi, ali su njegovi odvjetnici nastavili spor na Upravnom sudu.

Okružni sud u Novom Mestu odbio je zahtjev unuka Ante Šarića za povrat drugih 48 posto, koji su mu oduzeli zbog suradnje s okupatorom. Nasljednici su podnijeli tužbu višem sudu. U drugoj polovici mjeseca u Gornjoj Radgoni trebala bi biti održana rasprava na temu procjene vrijednosti Radenske u vrijeme nacionalizacije.

Problem povrata nacionalizirane imovine bit će ključan u posljednjoj fazi prodajnog postupka. Prilikom dubinskog snimanja svi potencijalni kupci zanimali su se za situaciju i vrlo je izvjesno da će problem povrata imovine biti obuhvaćen kupoprodajnim ugovorom.

Radenska i nakon prodaje ostaje strana u sporu oko (de)nacionalizacije i to će se vrlo vjerojatno odraziti na cijeni, osim ako netko od sudionika ne pronađe drugo rješenje ili se uspije dogovoriti s nasljednicima-tužiteljima, navodi Delo.
Direktor Radenske Milan Hojnik rekao je nedavno da kompanija zbog spora ima problema i u redovnom poslovanju jer su tužitelji upisali plombe na dio imovine kompanije.

Drugo opterećenje u procesu prodaje je vlasništvo Radenske u Mercatoru (2,57%) i dnevnom listu Delo (20%), što nisu temeljne djelatnosti tvrtke. Prije ili poslije prodaje morat će se riješiti pitanje te imovine. Naime, jedini za sada potvrđeni potencijalni kupac je, prema neslužbenim izvorima, zainteresiran samo za temeljnu djelatnost.

Kofola proizvodi i puni razna pića u sedam proizvodnih pogona u četiri zemlje (Češka, Poljska, Slovačka i Rusija). Ima oko dvije tisuće zaposlenih.

Kofolin biljni napitak jedno je od najpopularnijih pića u Češkoj, a za kompaniju je sve važnija proizvodnja voda, s kojima se Kofola probija na poljskom, ruskom i slovačkom tržištu.

Osim lokalnih robnih marki (Rajec, Arctic, Grodziska i Bialowieski zdrój), Kofola distribuira mineralne vode Evian i Badoit na češkom i slovačkom tržištu, a distribuiraju i češku mineralnu vodu Vincentka. Kompanija je u većinskom vlasništvu grčke obitelji Samaras, a na čelu kompanije je Jannis Samaras. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here