Cijena kave arabica u tri mjeseca porasla 23 posto

43

Cijena kave arabice raste zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta u Brazilu i zbog bunta uzgajivača kave u Kolumbiji, navodi Radio France Internationale.

Cijena kave tipa arabica od studenoga prošle godine, kada je dostigla najnižu razinu u posljednjih sedam godina, porasla je 23 posto. Razlog poskupljenja je neizvjestan ishod berbe u Brazilu, vodećem svjetskom proizvođaču ove sirovine, navodi RFI.

Rekordna proizvodnja kave u Brazilu proteklih godina oborila je cijenu, ali ove godine urod bi mogao podbaciti zbog manjka padalina, posebno u regijama Sao Paulo i Minas Gerais, i to u vrijeme kada su bile najpotrebnije, dok su stabla kave u cvatu.

Tržišta kave su rastom cijena reagirala na nepovoljne klimatske prilike u Brazilu, koji proizvodi trećinu ukupne svjetske proizvodnje kave. Samo prošlog tjedna cijena arabice porasla je 9,5 posto.

Na rast cijena utjecala je i trenutna situacija u Kolumbiji jer proizvođači u toj zemlji odbijaju prodati urod dok vlasti u njihovoj zemlji ne iznesu precizne podatke o subvencijama na koje imaju pravo još ove godine. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here