Europljani putem Visa kartica lani potrošili 2 bilijuna eura

45

Hrvati su tijekom tri ljetna mjeseca ukupno potrošili 1, 2 milijardi eura putem Visa kartica

Prema podacima Visa Europe, europski potrošači su u 2013. često posezali za svojom Visa karticom i na taj način ukupno potrošili 2 bilijuna eura. Godišnji rezultati Visa Europe odnose se na financijsku godinu koja traje od listopada 2012. do rujna 2013. Potrošnja Europljana na prodajnim mjestima iznosila je 1,4 bilijuna eura, što označava povećanje od 8,5 posto u odnosu na 2012. godinu, priopćeno je iz te kartičarske kompanije.

Na kraju prosinca 2013. broj izdanih Visa kartica bio je skoro 500 milijuna, što ukazuje na porast od skoro 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na svakih 6.50 eura 1 euro je potrošen preko Visa kartice, što je trostruko više nego 2000. godine.

Elektronička trgovina i dalje eksponencijalno raste 20 posto iz godine u godinu te sada dostiže brojku potrošnje od 239 milijardi eura. Taj porast usporediv je i s porastom procesiranog poslovanja tvrtke Visa Europe za 23 posto te potrošnje putem Visa kartica u Europi za 17 posto.

“Mi ćemo našu sljedeću generaciju rješenja za plaćanja prilagoditi kako bi mogla pratiti brzi tempo prihvaćanja novih tehnologija, konkretnije rast mobilnog i digitalnog poslovanja. Komercijalno ćemo se fokusirati kako bismo upravljali agilnom i ‘lean’ kompanijom. Konstruktivno ćemo surađivati s regulatorima kako bismo postigli uspješna rješenja na obostranu korist. I kao zadnji prioritet nastavit ćemo biti fleksibilni kako bismo se približili potrebama naših korisnika i partnera diljem Europe”, izjavio je Nicolas Huss, glavni izvršni direktor Visa Europe.

On je dodao kako elektronska plaćanja hrane trgovinu, zamjenjuju neučinkovitu i skupu gotovinu i bore se protiv sive ekonomije. “Naš uspjeh je dobar za banke izdavatelje i primatelje jer investiramo u njihovo ime kako bismo isporučili inovacije u plaćanju. Dobar je za trgovce i kompanije jer im omogućavamo da posluju brže, sigurnije i jednostavnije putem bilo kojeg kanala. I dobar je za kupce jer im omogućuje da plaćaju jednostavno, s punim pouzdanjem i sigurnošću”, kaže Huss.

Hrvatska se integrirala u Visa Europe u srpnju 2013. Prema dostupnim podacima vidljivo je da su Hrvati u tri mjeseca (period od srpnja do rujna 2013.) putem Visa kartica ukupno potrošili preko 1,2 milijarde eura, dok je potrošnja na prodajnim mjestima iznosila 356 milijuna eura kroz 12.575.000 transakcija. U Hrvatskoj ima 3.861.000 Visa kartica, a većina transakcija ostvarena je putem debitnih kartica, točnije njih 19,6 milijuna.

“Kao rezultat devetomjesečnog projekta Hrvatska je uspješno migrirala svoj portfelj usluga iz Visa Inc. u Visa Europe u srpnju 2013. To omogućuje veću potrošnju putem europskih kartica u Hrvatskoj,  posebice V.Pay kartica iz Njemačke i Italije. Uz to, ovom migracijom hrvatske banke će moći ponuditi svojim korisnicima podizanje gotovine u stranim valutama”, naglasio je Catalin Cretu, Visa Europe Area Manager.

Hrvatska je još jednom dokazala da je atraktivna destinacija za turiste, posebice one iz sjeverne Europe. Tijekom boravka u Hrvatskoj u razdoblju od srpnja do rujna, Europljani su potrošili 665 milijuna eura. Norvežani su potrošili 43,1 posto više putem Visa kartica u odnosu na 2012., a preostale zemlje koje su zabilježile porast potrošnje putem Visa kartica su Švedska, Austrija, Poljska i Slovačka.

Tijekom boravka Europljana u Hrvatskoj broj transakcija u odnosu na isto razdoblje u 2012. je porastao za 42 posto.

“U godinama koje su pred nama možemo očekivati da će Hrvatska prihvatiti trend rasta elektroničke trgovine kao i inovativne načine plaćanja. Hrvatske potrošačke navike sve su bliže navikama potrošača u zapadnoj Europi koji kartice sve više koriste na prodajnim mjestima i za online plaćanja, a sve manje za podizanje gotovine na bankomatima”, zaključuje Gorana Perišić Kranjčec, Visa Country managerica.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here