HUP predstavio mjere hrvatskog gospodarskog oporavka Europskoj komisiji

60

Delegacija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koju su predvodili predsjednik Ivica Mudrinić i glavni direktor Davor Majetić, sastala se danas s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za monetarnu i ekonomsku politiku Ollijem Rehnom kako bi razgovarali o složenoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, a HUP je tom prilikom predstavio analizu i moguća rješenja za smanjivanje prekomjernog proračunskog deficita, priopćeno je iz HUP-a.

Predstavnici HUP-a istaknuli su kako smanjivanje prekomjernog deficita zahtijeva značajno konsolidiranje na strani proračunskih rashoda. Iskustva drugih zemalja članica EU-a koje su prošle ili prolaze kroz proceduru prekomjernog deficita pokazuju kako je ključno provesti reforme koje mogu potaknuti konkurentnost i privući ulaganja.

S obzirom na postojeće iznimno visoke fiskalne i parafiskalne namete te rizik od jačanja sive ekonomije, povećanje fiskalnih nameta nije rješenje.

“Prevelik deficit i zaduženost moraju se smanjiti ne zato što to od nas traži Europska unija, već zbog nas samih kao nužan uvjet za rast gospodarstva i pretpostavka za izlazak iz krize. Došli smo do točke u kojoj strukturne probleme hrvatskog gospodarstva više ne možemo ignorirati. Naši strukturni problemi ne samo da vode ka prekomjernom deficitu i zaduženosti koji se što prije moraju smanjiti, već je danas pravi izazov poslovati u Hrvatskoj; životni standard je nizak, a imamo više od 380.000 nezaposlenih”, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn naglasio je važnost strategije sveobuhvatnih reformi te uravnotežene konsolidacije s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti javnog sektora i stvaranja okruženja za poticanje rasta.

“Promjene koje moramo provesti jesu teške, ali jedino nam one mogu omogućiti novi rast gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i rast standarda. Daljnje opiranje promjenama vodi nas samo u sve dublju krizu. Ulazak u proceduru prekomjernog deficita jasan je znak da je kriza dosegla vrhunac, no mi ga moramo pretvoriti u priliku da se konačno usuglasimo oko potrebnih reformi i uklonimo prepreke koje koče gospodarski oporavak Hrvatske”, poručio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

HUP je član vodeće udruge poslodavaca u Europi BUSINESSEUROPE te priznati socijalni partner koji u europskom socijalnom dijalogu zastupa interese malih, srednjih i velikih kompanija.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here