Metro: Snažan rast dobiti u prvom kvartalu

41

Njemački maloprodajni i distribucijski div Metro objavio je u utorak da je uvjeren kako će ispuniti ciljeve zacrtane za cijelu poslovnu godinu nakon što mu je dobit snažno porasla u prvom tromjesečju.

“Postavili smo čvrste temelje za ostvarivanje naših smjernica za cijelu godinu 2013/2014.”, kazao je izvršni direktor Olaf Koch u priopćenju.

Poslovna godina Metroa traje od listopada do rujna, a u tri mjeseca do prosinca 2013. neto dobit skočila je na 451 milijun eura, s 36 milijuna eura koliko je iznosila u prethodnoj poslovnoj godini.

Snažan rast može se u velikoj mjeri pripisati jednokratnim troškovima koji su pogodili poslovne rezultate u prethodnoj godini a bili su povezani s prodajom supermarketa Real francuskom Auchanu u istočnoj Europi i sa zatvaranjem trgovina elektroničkom robom u Kini.

Operativna dobit, mjerena kao dobit prije oporezivanja i kamata, pala je 15,7 posto, na 1,073 milijarde eura.

Prihodi su pali 3,3 posto, na 18,721 milijardu eura, pogođeni uglavnom snažnim eurom. Prilagođeni za promjene valutnih tečajeva i portfelja, uvećani su 1,1 posto.

“Kao što smo i očekivali, u važnom prvom tromjesečju generirali smo više od polovice našeg ciljanog EBIT-a za cijelu godinu”, rekao je izvršni direktor Koch.

Za cijelu godinu Metro očekuje operativnu dobit od 1,75 milijardi eura i “blagi rast” prihoda u lokalnoj valuti. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here