Pad povjerenja potrošača u Francuskoj

27

Povjerenje potrošača u Francuskoj u veljači je neočekivano oslabilo, budući da ih baš i ne ohrabruju slabašne naznake oporavka aktivnosti u uvjetima rekordne nezaposlenosti u zemlji, pokazali su podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Statistički ured INSEE danas je objavio da je indeks povjerenja potrošača u veljači smanjen na 85 bodova, s 86 bodova u siječnju, čime se dodatno udaljio od dugoročnog prosjeka od 100 bodova. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će se zadržati na razinama iz prethodnog mjeseca. Slabo povjerenje francuskih kućanstava loša je vijest za tek započeti gospodarski oporavak zato što je osobna potrošnja tradicionalni motor rasta i tek se počela oporavljati na kraju prošle godine.

Socijalistička vlada predsjednika Francoisa Hollanda očekuje da će zamah ojačati tijekom godine i dovesti do smanjenja nezaposlenosti.

Statistički ured ipak konstatira da je u veljači ponovno uvećan broj kućanstava koji iskazuju zabrinutost zbog nezaposlenosti. Također ih je veći broj iskazao zabrinutost po pitanju životnog standarda u budućnosti.

Najnovija su potvrda slabosti tamošnjeg tržišta rada podaci ministarstva rada o nezaposlenosti koji su pokazali da je broj registriranih nezaposlenih u siječnju uvećan za 8.900, na novu rekordno visoku razinu.

INSEE među dobrim vijestima izdvaja onu da kućanstva svjedoče o popuštanju inflacijskih pritisaka, što je doduše znak slabosti gospodarstva, ali povoljno utječe na njihovu kupovnu moć.

Prema rezultatima ankete Viavoce tamošnji su građani manje zabrinuti zbog svoje kupovne moći, iako ih 53 posto očekuje njezino daljnje slabljenje u idućim mjesecima.

Nove smjernice trebali bi dati podaci o osobnoj potrošnji u siječnju koji će biti objavljeni u petak, a očekuje se da će pokazati 0,2-postotni rast nakon blagog slabljenja u prosincu. (Hrportfolio.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here