Viro s dobiti od 16,8 milijuna kuna

59

Virovitička tvornica šećera Viro i povezana društva u prošloj su godini poslovali s neto dobiti u iznosu od 16,8 milijuna kuna, što je značajno smanjenje u odnosu na dobit Grupe ostvarene u 2012. godini kada je iznosila 128 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog konsolidiranog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi Grupe Viro, koju uz virovitičku tvornicu šećera, čine i županjske tvrtke Sladorana, Slavonija nova i Viro-kooperacija, u prošloj su godini iznosili 984,3 milijuna kuna, što je za 34,5 posto manje od ukupnih prihoda iz 2012. godine. Konsolidirani ukupni rashodi iznose pak 965,3 milijuna kuna ili 29,7 posto manje nego u prethodnoj godini.

Dugoročne obveze Grupe Viro, stoji u izvješću, u prošloj su godini povećane za 34 posto, dok su se kratkoročne obveze smanjile za 2,4 posto u usporedbi sa stanjem obveza na kraju prethodne godine.

Prema podacima iz izvješća, ukupna realizacija u prošloj godini bila je 38 posto manja nego 2012. godine, a osnovni razlog tome je smanjenje realizacije na izvoznim tržištima. Tako je u izvoz lani plasirano 70 posto manje šećera nego godinu ranije, a razlog tome je, kako se objašnjava u izvješću, što je Ministarstvo poljoprivrede u prvoj polovici godine drastično smanjilo izvoznu dozvolu. Tako je u prvih šest mjeseci lani izvezeno svega 2.776 tona šećera, što je pad od 91 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Ukupna realizacija na domaćem tržištu, pak, lani je povećana za 17 posto, navodi se u izvješću tvornice šećera Viro. (Lider / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here