Walmart: Oštar pad prodaje

29

Slaba prodaja tijekom praznične sezone u SAD-u i niz troškova povezanih sa širenjem u inozemstvu doveli su do oštrog pada zarade američkog maloprodajnog diva Walmarta.

Najveći svjetski maloprodavač je u tri mjeseca zaključno sa siječnjem zabilježio pad profita od 0,4 posto u prodavaonicama u SAD-u, budući da su kupci smanjili potrošnju zbog loših vremenskih uvjeta, neizvjesne gospodarske situacije i smanjenja beneficija za hranu. Na rezultate je utjecala i serija otpisa u međunarodnom poslovanju, uključujući optužbe oko izbjegavanja poreza u Brazilu, zatvaranje neprofitabilnih trgovina u toj zemlji i Kini te okončanje zajedničkog pothvata u Indiji.

Profit je u tom periodu pao 21 posto, na 4,4 sa 5,6 milijardi dolara, a zarada po dionici je smanjena na 1,37 s 1,68 dolara. Ne računajući troškove u Brazilu, Kini i Indiji, kao i na domaćem tržištu, Walmart navodi da je osnovni profit po dionici iznosio 1,60 dolara, peni više nego što su očekivali analitičari.

Prihodi od 129,7 milijardi dolara blago su podbacili u odnosu na očekivanja analitičara, koji su prognozirali 130,23 milijarde. Na razini cijele poslovne 2014. godine kompanija je zaradila 16 milijardi dolara, uz prihode od 476,3 milijarde u odnosu na profit od 17 milijardi i prihode od 468,7 milijardi iz prethodnih godinu dana. (Tanjug.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here