Židan: Šteta bi bilo prodati Mercator Agrokoru

32

Slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan smatra da ne bi bilo dobro da trgovački lanac Mercator preuzme koncern Agrokor.

“Mislim da bi bilo štetno prodati Mercator neposrednom konkurentu koji je u isto vrijeme i proizvođač hrane”, izjavio je Židan za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” od srijede.

Agrokor i vlasnici 53 posto Mercatora potpisali su u lipnju prošle godine kupoprodajni ugovor, a o uvjetima prodaje te restrukturiranju Mercatorovih dugova bankama prilikom preuzimanja još se pregovara.

Rok za restrukturiranje Mercatorovih dugova nedavno je produžen do kraja veljače, dok rok za realizaciju kupoprodajnog ugovora istječe krajem ožujka.

Najveći pojedinačni vlasnici Mercatora koji su potpisali ugovor s Agrokorom su Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), a država preko banaka i kompanija u kojima ima udio kontrolira oko 20 posto dionica Mercatora.

U prethodnom pokušaju prodaje Mercatora Agrokoru 2011. godine, kada je Židan također bio ministar poljoprivrede tada u Pahorovoj vladi, on se najoštrije suprotstavljao prodaji Mercatora Agrokoru tvrdeći da bi to naštetilo nacionalnim interesima budući da je Agrokor Mercatorov regionalni konkurent i da bi slovenska prehrambena industrija mogla ostati bez značajnog kanala za plasman svojih proizvoda budući da Agrokor ima i vlastitu proizvodnju. U sadašnjem prodajnom postupku Židan do sada nije davao izjave kojima bi se suprotstavio zaključenju prodajnog postupka. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here