Ahold kupio poslovanje Spara u Češkoj

38

Nizozemski Ahold u Češkoj je sklopio ugovor vrijedan 262 milijuna američkih dolara o kupnji poslovanja trgovačkog lanca Spar Austria na tom tržištu. Akvizicija će se financirati iz postojećih financijskih rezervi tvrtke, a samu transakciju još treba odobriti lokalni regulator tržišnog natjecanja.

Spar je na tržištu Češke prisutan s 50 trgovina, od čega je 36 hipermarketa i 14 supermarketa, u kojima je lani ostvario ukupnu prodaju od 614 milijuna dolara.

Agencija Planet Retail prenosi kako je ovo preuzimanje u skladu s Aholdovim planovima o širenju na postojećim te otvaranju novih tržišta i željama da na tim tržištima dosegnu vodeće pozicije.

“Strategija naše kompanije je uspostaviti zadovoljavajući položaj na tržištima na kojima djelujemo. Zaključili smo kako to nije bio slučaj u Češkoj pa ćemo se stoga koncentrirati na druga tržišta, kao što su Italija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska”, komentirao je Rudolf Staudinger, voditelj međunarodnog poslovanja Spar Austria.

Nizozemski trgovac Ahold trenutno posluje s 284 Albert supermarketa i hipermarketa diljem Češke. S ovom akvizicijom, imat će više od 330 prodavaonica čime će postati drugi najveći igrač na tom tržištu po prodaji, odmah iza Lidla i Kauflanda koji posluju u sastavu Schwarz grupe.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here