DZS: Nakon devet mjeseci pada, napokon rast industrije

47

Iako su ekonomisti očekivali pad deseti mjesec za redom, industrijska proizvodnja u siječnju u usporedbi s prosincem 2013. bilježi rast za 5,4 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2013. rast za 2,2 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj u siječnju 2014. u usporedbi s prosincem 2013. bilježi rast za 5,4 posto, dok je u siječnju 2014. u usporedbi sa siječnjem 2013. industrijska proizvodnja zabilježila rast za 2,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku u utorak.

Time su demantirana očekivanja makroekonomista, koji su očekivali njezin pad deseti mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procijenili su u prosjeku da će u siječnju industrijska proizvodnja pasti za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom su svi očekivali i pad, i to u rasponu od 1,3 do 3,9 posto.

Nakon rasta na samom početku 2013. godine, od travnja industrijska proizvodnja neprestano slabi, pa je ukupno lani pala za 2 posto u odnosu na 2012. godinu. To je ponajviše posljedica slabosti domaće i inozemne potražnje.

“Osim već duže vrijeme prisutnih negativnih utjecaja, poput slabe domaće i inozemne potražnje te negativnih utjecaja restrukturiranja, visoka prošlogodišnja razina proizvodnje električne energije negativno će se odraziti na trendove u industriji na početku 2014. godine”, naveo je jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Današnji podatak jedan je od prvih važnijih pokazatelja kretanja gospodarstva na početku ove godine, nakon što je prošloga petka objavljeno da je bruto domaći proizvod u posljednjem lanjskom tromjesečju pao 1,2 posto na godišnjoj razini, a u cijeloj prošloj godini 1 posto.

Što se tiče industrijske proizvodnje, promatrajući prema GIG-u, u siječnju je na godišnjoj razini najviše, 11,7 posto, porasla proizvodnja intermedijarnih proizvoda. S rastom od 2,2 posto slijedi sektor netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a potom trajnih proizvoda za široku potrošnju, s rastom od 1,5 posto.

Očekivano smanjenje kupovne moći građana te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju, ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje u ovoj godini.

Međutim, s obzirom da u 2014. očekujemo blagi pozitivan doprinos investicija i povlačenje barem dijela sredstava iz fondova EU, procjenjujemo da bi i industrijska proizvodnja u dijelu proizvodnje kapitalnih dobara mogla početi ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here