Industrija porasla drugi mjesec zaredom i to iznad očekivanja

0

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači porasla drugi mjesec zaredom, i to za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je više od očekivanja, ali manje nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u veljači pala za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine ojačala 1,6 posto.

To je sporiji rast nego u siječnju, kada je industrija na godišnjoj razini skočila 2,2 posto, ali veći nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 0,5 posto na godišnjoj razini. Pritom ih je troje očekivalo rast do najviše 2 posto, jedan stagnaciju, a jedan pad od 0,3 posto.

“I u veljači su podaci o industrijskoj proizvodnji pozitivno iznenadili tržište”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria, ističući u osvrtu na izvješće DZS-a da je proizvodnja porasla drugi mjesec zaredom, i to iznad njihovih, kao i očekivanja konsenzusa analitičara.

Promatrajući prema GIG-u, u veljači je na godišnjoj razini najviše, 5,8 posto, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 2,6 posto slijedio je sektor netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja energije ostala je nepromijenjena u odnosu na veljaču prošle godine, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala 1,3, a kapitalnih proizvoda 0,4 posto.

U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja ukupno porasla za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“U nastavku godine ograničavajući čimbenici oporavka industrijske proizvodnje i dalje će biti slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća te slabija inozemna potražnja, dok će pozitivan utjecaj dolaziti od učinka baznog razdoblja, odnosno bitno smanjene industrijske proizvodnje prethodnih godina”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (Lider / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here