Lidl do kraja godine u Srbiji

20

Državni tajnik u Ministarstvu trgovine Srbije, Dragovan Miličević, kaže da se prema nekim najavama očekuje kako bi trgovački lanac Lidl trebao doći u Srbiju do kraja ove godine, prenosi agencija Beta.

Miličević je rekao kako je, po novom  zakonu, trgovina u Srbiji apsolutno slobodna i nema ograničenja za dolazak trgovačkih lanaca.

On je, međutim, naveo i podatak po kojem je ukupna potrošnja Srbije mala i iznosi tek nešto više od pet milijardi eura na godišnjoj razini.

Osvrnuo se i na prosječnu plaću u Srbiji koja iznosi oko 44.000 dinara, odnosno oko 350 eura, ali i kako dvije trećine ljudi u gospodarstvu ima manju plaću od ovog prosjeka.

U Srbiji već šest – sedam godina stagnira i opada društveni proizvod, a potrošačka košarica se kreće u okviru standarda.

“Jedna i pol plaća pokriva potrošačku košaricu”, rekao je Miličević i dodao kako prosječna potrošačka košarica iznosi nešto više od 60.000 dinara po domaćinstvu, odnosno oko 520 eura.

Državni tajnik Srbije je naveo i podatak kako za osnovne potrebe, poput hrane, cigareta, alkoholnih i bezalkoholnih pića, prosječna kupovna moć Srbije iznosi oko 200 eura po domaćinstvu na mjesečnoj razini.

Stipe Lovreta, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, procjenjuje da će dolazak Lidla i stranih trgovačkih lanaca pojačati konkurenciju na tom tržištu te očekuje kako bi neki novi diskontni lanac mogao uzdrmati postojeću konkurenciju.

Lovreta je izrazio zgroženost životnim standardom posebno nezaposlenih građana u Srbiji pri čemu smatra kako je problem u nedovoljnoj proizvodnji i ekonomskoj aktivnosti, sporoj revitalizaciji gospodarstva i sporom rastu bruto društvenog proizvoda.

Dodao je i kako se još prije 20 godina zagovarao dolazak stranih trgovačkih lanaca u Srbiju i da je dobro što se domaća ekonomija otvorila, ali i kako se u Srbiji tržište sporo izgrađuje. (Beta.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here