Održana konferencija o sigurnosti hrane

37

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede SAD-a (USDA), Federalnim istražnim uredom (FBI) i Veleposlanstvom SAD-a organizirala je dvodnevnu radionicu “Zaštita hrane: prevencija namjernog zagađenja” koja je danas otvorena u Zagrebu.

“Suradnja s američkim vlastima na području sigurnosti te prvenstveno zaštite hrane intenzivno započinje od 2003. godine kako bi se pomoglo našim poduzetnicima, a riječ je o vrlo važnoj i složenoj problematici koja iziskuje stalnu suradnju i usavršavanje pa stoga posebne pohvale upućujem HGK, organizatoru ovog skupa”, rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

“Institucije koje u Hrvatskoj rade na sustavima kvalitete, sigurnosti i zaštite hrane svoj posao rade odlično. Izrađeni su operativni programi djelovanja, a posebna pozornost se posvećuje nadzoru i kontroli proizvodnih objekata i procesa. Sigurnost i zadovoljstvo naših potrošača su nam na prvom mjestu, poručio je ministar Jakovina.

Kenneth Marten, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj naglasio je kako je hrana od najvećeg interesa za cjelokupno čovječanstvo. Samo SAD godišnje uveze hrane u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara iz svih zemalja svijeta, ali je ujedno i veliki izvoznik. Nužno je stalno povećavati razinu zaštite globalnog lanca proizvodnje i distribucije hrane. U tom pogledu važna je normativna regulativa i stalna suradnja svih dionika tih procesa pa je ova inicijativa HGK hvale vrijedna.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK Božica Marković istaknula je značaj teme sigurnosti hrane jer ona predstavlja odgovornost proizvođača, ali i cijele države prema potrošačima.

Naime, uz zaštitu hrane može se vezati i terorizam i bioterorizam, kada netko ima namjeru ugroziti ne samo subjekt ili proizvođača već izazvati poremećaje koji mogu dovesti do poremećaja u generalnoj sigurnosti. Jer sigurnost hrane je i sigurnost države, istaknula je Marković.

Objašnjeno je kako je sustav proizvodnje, distribucije i prodaje hrane globalni fenomen koji ima niz kritičnih točki pogodnih za terorističke akcije. Složenost tih procesa praktično je predstavljena na primjeru proizvodnje kakaovca i čokolade.

Danas je ekonomija integrirana u planetarnim razmjerima što se odnosi i na prehrambenu industriju. Zbog toga moraju biti razrađeni protokoli sigurnosti i ostali dokumenti koji osiguravaju zaštitu hrane i postupanje u kriznim situacijama odnosno kada dođe do kontaminacije.

Do sada je u svijetu zabilježeno nekoliko pokušaja organizirane kontaminacije kojim se nastojalo provesti masovno trovanje civilnog stanovništva. Intenzivna zaštita na tom području u SAD-u započinje od 2002. godine i uključuje timski rad i suradnju brojnih ministarstva i regulatornih agencija.

Na radionici je ukazano na hrvatsku praksu na ovom području s posebnim naglaskom na proizvodnu praksu Podravke. Sustav zaštite hrane sastoji se od tri razine: definiranja razine odgovornosti, procjene rizika i osiguranja nesmetanog inspektorskog nadzora. Ujedno nužno je procjenjivati zaposlenike i poslovnu konkurenciju što se u Hrvatskoj još nije afirmiralo u dovoljnoj mjeri.

U području sigurnosti i zaštiti hrane u SAD početkom 2011. godine na snagu je stupio Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane (The Food Safety Modernization Act – FSMA), kojem je glavna svrha spriječiti bolesti koje se prenose hranom.

Glavne teme ovoga zakonodavstva su preventiva, inspekcije, sukladnost i odgovor, osnažena partnerstva te sigurnost uvoza.

“Osobito je važno izgraditi snažno partnerstvo između SAD i Republike Hrvatske te partnerstvo unutar industrije jer partnerstvo sustav čini snažnijim”, istaknuo je Neal Fredrickson, pomoćnik koordinatora za kurikulum u Nacionalnom centru za zaštitu hrane i obranu Sveučilišta u Minnesoti u SAD.

Primjena FSMA imat će vrlo veliki utjecaj na globalni prehrambeni sustav. Novim sustavom sigurnosti hrane predviđene su prevencije i to u cijelom lancu “od farme do stola”.

Preventivne kontrole potrebne su za bilo koji događaj nenamjerne ili namjerne kontaminacije hrane koji se može predvidjeti, a prerađivači hrane morat će identificirati, provesti i pratiti preventivne kontrole. Uspostavlja se i novi nadzor uvoza, a uvoznici sada moraju osigurati da njihovi strani dobavljači imaju uspostavljene odgovarajuće preventivne kontrole.

Također, nova su pravila i alati za Upravu za hranu i lijekove – FDA. Inače, FDA novim zakonom stječe mogućnost stvaranja novih prehrambenih standarda i pravila kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom.

Američka industrija vrlo je dobro prihvatila praksu zaštite hrane. Osobito jer ona iziskuje tek nešto veće napore, a ne značajan novi program. Mnoge obrambene mjere već postoje, potrebno je tek unaprijediti nekoliko nedostataka i evidentirati različite postojeće i nove mjere na jednom mjestu. Također, prepoznate su i koristi kao što je konkurentna prednost, smanjenje ekonomskih gubitaka te spremnost na bilo kakve promjene propisa.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here