Strane kompanije zaziru od kupnje ukrajinskih žitarica

22

Inozemna vanjskotrgovinska poduzeća još zaziru od sklapanja novih ugovora o kupnji žitarica zbog nastavljenih napetosti u ukrajinsko-ruskim odnosima, izjavio je u srijedu ukrajinski ministar poljoprivrede Ihor Švajko. “Još čekaju i nema novih ugovora”, kazao je Švajko u razgovoru za Reuters.

Kijev je u srijedu izrazio nadu da će kriza u krimskoj regiji, gdje su ruske snage preuzele zgrade i vojne objekte, uskoro biti riješena dijalogom.

Ukrajina je treći po veličini izvoznik kukuruza u svijetu a neki trgovci sada zbog političke nestabilnosti i nasilja oklijevaju sa sklapanjem novih ugovora dok izvozne cijene ruskog kukuruza rastu već dva tjedna.

Ukrajinska udruga proizvođača žitarica UAC objavila je da trgovci unatoč napetostima i dalje izvoze žitarice iz terminala na Krimu.

Tako je iz terminala u Sevastopolju u protekla dva dana u Italiju i Španjolsku otpremljeno 45 tisuća tona ukrajinskog kukuruza, priopćeno je iz UAC-a. U udruzi ipak očekuju pad isporuka u bliskoj budućnosti.

Ukrajina spada među vodeće izvoznike žitarica u svijetu i ovog je tjedna objavila da je u tekućoj sezoni, koja traje od srpnja do lipnja, izvezla ukupno oko 25 milijuna tona žitarica. Do kraja sezone planira izvesti još 8,7 milijuna tona. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here