U Hrvatskim duhanima počela sjetva prijesadnica duhana

U Hrvatskim duhanima u tijeku je automatizirana sjetva duhana u stiroporne plitice za hidroponski uzgoj prijesadnica duhana, kojima će ovog proljeća na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji biti zasađeno do 4.000 hektara.

I u ovogodišnjem sortimentu dominantna sorta je DH 17 s udjelom od 70 do 75 posto, a preostali dio zauzimaju nove sorte među kojima je najistaknutija DH 36 te u pokusnoj proizvodnji sorte iz prošlogodišnje selekcije. Sjetva duhana u 620.000 stiropornih plitica bit će završena do sredine ožujka, a hidroponski uzgoj prijesadnica traje 55 – 60 dana pa se tako prve ovogodišnje sadnje duhana očekuju početkom svibnja.

S ugovaranjem ovogodišnje proizvodnje duhana na sirovinskom području Podravine i Slavonije u Hrvatskim duhanima su zadovoljni jer je dosad ugovoreno oko 90 posto od planiranih 4.000 hektara, a za proizvođače su osigurani svi potrebni reprodukcijski materijali, kako za hidroponski uzgoj prijesadnica duhana, tako i za sadnju i uzgoj duhana u polju.

Međutim, radi smanjenja troškova sušenja duhana od proizvođača se traži da u sušnicama za duhan skupi energent zemni ili ukapljeni plin zamjenjuju jeftinijim energentom – drvnom biomasom čiji je trošak sušenja kilograma duhana 0,65 kuna, dok je trošak sušenja na plin 3,60 kuna.

U Podravini i Slavoniji tek je 87 sušnica na drvnu biomasu ili 6 posto kod 49 proizvođača, a realno je očekivati da će u sljedeće dvije godine oko 300 proizvođača prijeći na sušenje duhana drvnom biomasom.

Danas hrvatski proizvođači duhana značajno zaostaju za proizvođačima duhana u Španjolskoj gdje se koristi 90 posto, Poljskoj i Grčkoj 80, te Srbiji 60 posto sušnica na biomasu, što bitno smanjuje njihove troškove proizvodnje duhana i tako povećava konkurentnost na globalnom duhanskom tržištu. (Glas Slavonije)

Komentari

  1. marko kaže

    zanima me sto se duvan nemoze kupit legalno za motanje ako se mogu kupit cigarete sto se nestavi i duvan i ako moze gdje ga nac i po kojoj cjeni

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *