Zeleno svjetlo za ulazak Tesca u Indiju

25

Mjesecima nakon što je agencija Planet Retail pisala o tome, Tesco je i potvrdio kako je dobio regulativno odobrenje za sklapanje joint venture ugovora s trgovačkim lancem Trent Hypermarket Limited (THL) koji u Indiji djeluje preko maloprodajnih formata Star Bazaar. Tesco bi u okviru nove kompanije imao udio od 50%, dok bi drugu polovicu udjela držala tvrtka Trent Limited, koja posluje u sastavu Tata grupe.

Sporazum je prethodno trebao dobiti zeleno svjetlo od strane indijskog Odbora za promociju stranih ulaganja.

Tescovo ulaganje iznosi oko 85 milijuna funti (139,3 milijuna američkih dolara), no za konačni završetak transakcije bit će potrebna i dodatna odobrenja. Po zaključenju posla THL će imati 12 maloprodajnih dućana robe široke potrošnje uključujući prehranu, proizvode za osobnu higijenu, sredstva za čišćenje te odjeću i modne dodatke.

Dućani će raditi pod brendovima Star Bazaar i Star Daily te će se širiti na jug i zapad Indije. Tesco je od 2008. godine imao veleprodajne operacije te franšizni ugovor po kojem je obavljao opskrbu robom i pružanje tehničke know – how podrške THL-u u Indiji.

Ovo spajanje omogućuje Tescu pristup ogromnom tržištu s više od milijardu stanovnika s brzorastućom srednjom klasom. Ulazak na indijsko tržište preko ovog zajedničkog ulaganja Tescu osigurava kako stjecanje lokalnih znanja, tako i držanje kapitalnih investicija pod kontrolom.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here