Anketa: 70 posto Slovenaca još uvijek ne podržava prodaju Mercatora

95

Polovica anketiranih Slovenaca smatra da bi popis poduzeća u vlasništvu države namijenjenih prodaji trebalo proširiti, ali i dalje većinom, njih 70 posto, nisu naklonjeni prodaji Mercatora, iako je to nešto manje izrazito nego prije, pokazala je anketa koju je u utorak objavilo ljubljansko “Delo”.

Na pitanje podržavaju li prodaju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom koncernu Agrokor negativno je odgovorilo 70 posto ispitanika, a prodaju podržava njih 23 posto u anketi na uzorku od 403 ispitanika koja je provedena prošlog tjedna.
Prema aneksu na lanjski kupoprodajni ugovor, Agrokor i prodajni konzorcij većinskih vlasnika Mercatora do kraja lipnja trebaju zaključiti posao u kojemu se za 86 eura po dionici prodaje 53,34 posto Mercatorovih dionica.

Ispitivanje “Dela” provedeno u lipnju prošle godine, nakon što su Agrokor i konzorcij većinskih vlasnika Mercatora potpisali kupoprodajni ugovor, pokazalo je da se realizaciji tog posla tada protivilo 72 posto ispitanika, a podržavalo ga 21 posto.

Prema anketi “Dela” iz siječnja 2011. godine, kada je Agrokor također bio najozbiljniji kandidat i nudio 221 euro za dionicu Mercatora, protiv zaključivanja tog posla bilo je 80 posto ispitanika, a tada su bili i jaki politički otpori, pa se od posla na kraju odustalo.

Najnovije ispitivanje vodećeg slovenskog lista pokazuje da se odnos Slovenaca prema privatizaciji i prodaji državnog vlasništva polako mijenja. Tako ih sada 50 posto izjavljuje da se slaže s preporukom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da slovenska vlada proširi sadašnji popis 15 poduzeća namijenjenih prodaji i omogući novi val privatizacije, dok ih se tome protivi 39 posto. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here