C&A upozorava na otežanu isporuku biološkog pamuka

89

Globalna proizvodnja biološkog pamuka sve je manja, unatoč sve većoj potražnji na međunarodnim tržištima. Taj trend prate ekološke, socijalne i ekonomske posljedice za sve sudionike u distribucijskom lancu za biološki pamuk u cijelome svijetu. U usporedbi s ukupnom svjetskom proizvodnjom pamuka današnji udio biološkog pamuka iznosi samo 1 posto.

Za kompaniju C&A Europa, koja se već 10 godina zalaže za podršku uzgoja biološkog pamuka, posebno je važno da se to nazadovanje zaustavi. “Nalazimo se na kritičnoj točki na kojoj potražnja za biološkim pamukom nadilazi ponudu. Prateća neizvjesnost raspoloživosti ugrožava dugoročna ulaganja u biološki pamuk”, objašnjava Thorsten Rolfes, direktor europskog sektora za odnose korporacije s javnošću.

Svjetska proizvodnja biološkog pamuka kontinuirano je rasla sve do 2011. godine, no urod je u nadolazećim godinama pao za 8 posto iako je istovremeno 50 posto zemalja proizvođača povećalo svoju proizvodnju biološkog pamuka. Razlozi za to su, između ostalog, nepoznavanje bioloških načina uzgoja i nedostatak suradnje među zajednicama.

Kako bi ukazala na spomenutu problematiku, kompanija C&A objavila je brošuru pod nazivom Let’s take Bio Cotton to everyone every day. Ona opširno informira o prednostima i trenutnim izazovima uzgoja biološkog pamuka, te ukazuje na prilike za sve sudionike u cijelom globalnom distribucijskom lancu. C&A posebnu odgovornost vidi kod trgovačkih kompanija za tekstil.

“Brendirane kompanije igraju ključnu ulogu u razvoju biološkog pamuka kao održive sirovine. Iako su neki brendovi postali aktivni po tom pitanju, kriza u opskrbi ukazuje na to da se još puno toga mora napraviti. Suradnja pritom predstavlja središnji pojam – suradnja između stručnjaka, zajednice i vlasti na terenu znatno doprinosi ostvarivanju ukupnog potencijala biološkog pamuka”, rekao je Rolfes.

“Kompanije svojim djelovanjem mogu senzibilizirati svoje kupce na temu biološkog pamuka, i to ne samo u proizvodnim zemljama, nego i na prodajnim tržištima. Prema našem iskustvu zaista je moguće stvoriti svijest, zadovoljiti potražnju i, istovremeno, ostvariti dobit”, dodao je.

Kompanija C&A trenutno je najveći kupac biološkog pamuka i u poslovnoj 2013. godini prodala je više od 100 milijuna proizvoda od biološkog pamuka – još jedan značajan porast u odnosu na prethodnu godinu.

Na taj način udio biološkog pamuka u ukupnoj pamučnoj kolekciji iznosi 38 posto. Obrađeni biološki pamuk, koji je kultiviran bez upotrebe pesticida i umjetnog gnojiva, u 75 posto slučajeva dolazi iz zemljoradničkih projekata uz podršku  C&A Foundation – od toga zarađuje oko 60.000 zemljoradnika u Indiji.

U žarištu socijalnih i ekoloških programa nalaze se općine u područjima uzgoja kako bi se poboljšali životni uvjeti proizvođača pamuka koji tamo rade. Tako se, između ostalog, realiziraju projekti za kapljično navodnjavanje i dostavu biološkog sjemena, te edukacija zemljoradnika i ostalih važnih partnera u distribucijskom lancu za biološki pamuk.

Pod tim znakom se nalazi i nezavisna kompanija CottonConnect, koju je C&A osnovao u partnerstvu s kompanijama Textile Exchange i Shell Foundation. Cilj kompanije CottonConnect je održivo oblikovanje distribucijskih lanaca za biološki pamuk u cijelom svijetu, i to u suradnji s 22 maloprodajne kompanije za trgovinu tekstilom i modnim brendovima. Pritom se cjelokupna dobit isključivo ponovno ulaže.

Dugoročni cilj C&A je izraditi sveukupnu pamučnu kolekciju od održivog uzgoja do 2020. godine. Zaklada C&A Foundation istovremeno pomaže cijelom nizu inicijativa za podršku razvoja biološkog uzgoja i poboljšanje uvjeta života zemljoradnika. U suradnji s kompanijom CottonConnect zaklada je nedavno organizirala prvi okrugli stol Organic Cotton Roundtable u Indiji pod nazivom Call to Action, kako bi se svi predstavnici zainteresiranih strana doveli za isti stol, na raspravu o smanjenju proizvodnje.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here