Domaća potrošnja i dalje slaba, u veljači stagnirala

85

U Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo ostao nepromijenjen u odnosu na isti lanjski mjesec, što se i očekivalo, s obzirom da je zbog visoke nezaposlenosti i stagnacije plaća domaća potrošnja i dalje slaba.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,7 posto, a realno ostao nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je u skladu s očekivanjima. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali stagnaciju potrošnje u veljači u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je dvoje očekivalo rast do najviše 0,8 posto, dvoje stagnaciju, a jedan pad od 1,5 posto.

Stagnacija prometa u trgovini na malo, nakon blagog, 0,1-postotnog rasta u siječnju, pokazuje da je potrošnja i dalje vrlo slaba.

“Nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, koja karakterizira visoka nezaposlenost i niska zaposlenost, pad raspoloživog dohotka te neizvjesnost oko budućih primanja, i u ovoj će godini ograničavati potrošnju. Izgledno je da se potrošnja stanovništva stabilizirala na razmjerno niskim razinama i usmjerena je dominantno na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Stoga na razini cijele godine očekujemo tek blago pozitivnu realnu godišnju stopu rasta od svega 0,5 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana. (Business.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here