Lidl i Kaufland na tržištu Srbije tek 2016. godine

143

Direktor Schwarz Grupe izjavio je kako se ulazak na tržište Srbije očekuje 2016. godine, i to Lidlovim i Kauflandovim dućanima, te je rekao kako se ulazak na američko tržište neće dogoditi prije 2018. godine

Dok većina trgovaca krivi slabu ekonomsku situaciju u Europi za svoj loš poslovni uspjeh, Schwarz Groupa je prošle godine postigla dvocifreni rast. Ovaj njemački trgovac kaže kako mu je neto prodaja u financijskoj godini 2013., koja im je završila 28. veljače 2014., porasla za 10 posto , odnosno na više od 74 milijarde eura.

Ukupni promet Lidla popeo se s 48,9 milijardi eura na oko 54 milijarde eura. To je uglavnom ostvareno putem organskog rasta jer je broj dućana ostao praktički na istoj razini te ih je na kraju financijske godine bilo ukupno 9.875 (+0,3%). Lidlova prodaja u Njemačkoj je rasla za 9 posto, na gotovo 18 milijardi eura.

Lanac supermarketa i hipermarketa Kaufland dosegao je prodaju od gotovo 20 milijardi eura, za razliku od prijašnjih 18,7 milijardi. Ukupan broj prodajnih mjesta je također u porastu, i to za 3,6 posto, pa sada broji 1.150 prodavaonica diljem središnje Europe i Njemačke.

Iako iz tvrtke nisu naveli o kojim iznosima je točno riječ kada se radi o dobiti, predsjednik grupacije, Klaus Gehrig, njemačkim je medijima priznao kako je “dobit rasla u skladu s prodajom”. Prošle godine je grupacija uložila 4 milijarde eura, za trećinu više nego u godini prije, a isti iznos su namijenili za investicije i ove godine.

Ovaj trgovac je trenutno u procesu temeljite obnove svojih prodajnih mjesta, pošto mu je cilj zamijeniti i konsolidirati manja prodajna mjesta Lidla s novim i većim, što djelomično objašnjava i značajan rast prodaje. Što se tiče Kauflanda, veliki dijelovi ulaganja će biti usmjereni u osvježenje mreže dućana u istočnim dijelovima Njemačke, saznaje Lebensmittel Zeitung.

Gehrig je, govoreći o planovima za budućnost, naveo kako će ući na tržište Srbije 2016. godine, i to Lidlovim i Kauflandovim dućanima te je rekao kako se ulazak na američko tržište, koje je bilo predviđeno za iduću godinu ako studija izvedivosti bude pozitivna, neće dogoditi prije 2018. godine, ali konkretnije razloge takve odluke nije naveo.

U budućnosti, Lidl i Kaufland namjeravaju blisko surađivati, čak i ako ostanu odvojeni po pitanju kupnje i prodaje. “Mi rastemo vrlo brzo. Sada je vrijeme da preispitamo svoju strukturu i iskoristimo sinergije”, objasnio je Gehrig.

To se odnosi na zajedničko korištenje određenih resursa, administraciju i proizvodnju hrane. Stoga je grupa uspostavila novu poslovnu jedinicu za proizvodnju pod vodstvom dugogodišnjih menadžera Schwarz grupe, Waltera Pöttera i Jörga Aldenkotta, koji nadziru Lidlov MEG, Solent i Bonback postrojenja za pića, čokoladu i pekarske proizvode. Proizvodnja mesa ovog trgovca će ostati u sklopu Kauflanda.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here