Neto prihodi od prodaje Tetra Paka porasli za 3,5%

56

Na rezultate su utjecali novi sustavi za preradu i pakiranje, kao i tehničke usluge

Vodeća svjetska kompanija u proizvodnji rješenja za preradu i pakiranje prehrambenih proizvoda Tetra Pak objavila je kako su njezini neto prihodi od prodaje u 2013. godini iznosili 11,1 milijardu eura, što je za 3,5% više nego u 2012. godini, i to u usporedivim uvjetima.

“Kombinacija snažne konkurencije i tržišta kupaca diljem svijeta prošle je godine rezultirala oštrijim poslovnim okruženjem za Tetra Pak”, istaknuo je glavni izvršni direktor i predsjednik Uprave tvrtke Tetra Pak Dennis Jönsson. “Usprkos svemu uspjeli smo ostvariti rast na svim područjima, posebice na područjima rješenja za preradu, kapitalne opreme i tehničkih usluga.”

Prošle je godine na području rješenja za pakiranje kompanija Tetra Pak ostvarila neto prihode od prodaje u iznosu od 9,6 milijardi eura. Količina materijala za pakiranje porasla je za 3% usporedbi s 2012. godinom s obzirom na to da je isporučeno više od 178 milijardi komada ambalaže klijentima diljem svijeta.

Oko 27% spomenute količine došlo je iz Tetra Pakova portfelja naprednih proizvoda koje karakterizira niz različitih oblika, formata i zatvarača posebno osmišljenih kako bi zadovoljili zahtjeve klijenata za poboljšanom funkcionalnošću, većom diferencijacijom među brendovima ili snažnijim ekološkim profilom.

Spomenuti postotak usporediv je s udjelom od 21% iz 2012. godine te odražava poprilično snažan godišnji rast u maloj ambalaži Tetra Prisma Aseptic (35%) te ambalaži Tetra Brik Aseptic Edge od 1 litre (75%).

Na području rješenja za pakiranje ostvaren je i snažan rast u kapitalnoj opremi. Tako je prodaja porasla za 15% u usporedbi s 2012. godinom, i to zahvaljujući činjenici da je isporučeno više od 580 novih strojeva za punjenje diljem svijeta – u potražnji su prednjačili klijenti iz Kine te Srednje i Južne Amerike.

I poslovna jedinica tehničkih usluga unutar jedinice za rješenja za pakiranje ostvarila je slične rezultate: neto prihodi od prodaje porasli su za 11% u usporedbi s godinom prije, dok je značajan rast ostvaren na području servisnih ugovora, koji trenutno čine oko 25% ukupnog poslovanja jedinice tehničkih usluga (u usporedbi s 20% 2012. godine).

Godine 2013. prodaja na području rješenja za preradu dosegla je iznos od 1,5 milijardi, što je porast od 16% u usporedbi s godinom prije.

Snažan rast ostvaren je na svim tržištima. Izuzmu li se akvizicije, rast je iznosio 13% – to odražava povećanje na području tehničke prodaje i usluga te snažni rast prodaje nove opreme kategorijama napitaka i gotove hrane od 19% odnosno 15%.

Osim toga, tvrtka je ostvarila dodatni uspjeh u razvoju umanjenih verzija određenih vodećih tehnologija prerade – to uključuje uvođenje proizvoda kao što su Tetra Alcross RO Lite, Tetra Therm Aseptic Flex 1, Tetra Therm Aseptic Drink 1 i Tetra Albatch 1. Pokazalo se da su ti proizvodi iznimno omiljeni na tržištima u razvoju te među novonastalim tvrtkama koje traže izdržljiva i pouzdana rješenja za preradu s relativno niskim investicijskim troškovima.

Poslovanje koje se bavi preradom prošle je godine učvrstilo svoju poziciju tržišnog predvodnika na području filtracijskih sustava za aplikacije kod mlijeka, sira i sirutke, i to zahvaljujući rujanskoj akviziciji tvrtke DSS Silkeborg.

Riječ je o tvrtki specijaliziranoj za tehnologiju membranskog filtriranja, sa sjedištem u Danskoj. Ta je akvizicija uslijedila nakon akvizicije tvrtke Filtration Engineering iz 2012. godine, te je Tetra Paku donijela važnu internu ekspertizu o, primjerice, povratnoj osmozi, nanofiltraciji, ultrafiltraciji i mikrofiltraciji. Spomenuto je poslovanje trenutno usredotočeno na primjenu i razvoj tih tehnologija diljem različitih aplikacija vezanih za preradu.

“Uspjeh poslovanja na području rješenja za pakiranje i preradu odražava našu sposobnost da klijentima isporučimo rješenja zahvaljujući kojima će kapitalizirati na prilikama koje postoje na novim tržištima te suočiti se s izazovima na postojećim tržištima. Godine 2014. nastavit ćemo s nadogradnjom na ovaj ostvareni rast, a usredotočit ćemo se na pružanje viših vrijednosti klijentima te se pobrinuti da ostanemo njihov ključan partner”, zaključio je Jönsson.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here