Suradnja poslodavaca i sindikata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

111

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske i HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede potpisali su Sporazum o bipartitnoj suradnji socijalnih partnera u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, izvijestili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Sporazum je potpisan, kako se navodi, zbog jačanja sektorske suradnje između socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca – s ciljem zajedničkog rada na stvaranju usklađene gospodarske, razvojne i socijalne politike u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Zajednički rad ostvarivat će se na nacionalnoj, granskoj te razini poduzeća, a podrazumijevat će i zajedničke istupe prema Vladi RH.

Bipartitnom suradnjom temeljenoj na danas potpisanom Sporazumu socijalni partneri će u poljoprivredno-prehrambenom sektoru pokušati utjecati na osiguravanje visoke stope gospodarskog razvoja kroz dinamično, konkurentno i na znanju temeljeno gospodarstvo, smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje stope zaposlenosti, povećano ulaganje u ljudski kapital, osiguranje primjerenih uvjeta rada radnika, jačanje kapaciteta socijalnih partnera, suzbijanje korupcije i neformalne ekonomije te se pritom zalagati za radnu, profesionalnu i poslovnu etiku.

“Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske izražava zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja Sporazuma o bipartitnoj suradnji socijalnih partnera u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, naročito zbog korektnih odnosa socijalnih partnera, s ciljem jačanja suradnje i djelovanja socijalnih partnera u svrhu lakšeg prevladavanja izazova s kojima se suočava Republika Hrvatska, te zajedničkog djelovanja prema Vladi RH i ministarstvima u pogledu predlaganja i inicijativa za poboljšanje uvjeta rada radnika i poslodavaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru”, izjavio je Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Goran Pajnić, predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, naglasio je kako je otvorena suradnja i dijalog poslodavaca i sindikata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru temelj njegove održivosti i daljnjeg razvoja, a problemi s kojima se trenutno kompanije ovoga sektora suočavaju mogu se prevladati jedino zajednički.

“HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede danas je potpisivanjem Sporazuma dodatno učvrstila svoju opredijeljenost da kroz suradnju intenzivira aktivnosti na području osiguranja visoke stope gospodarskog razvoja i smanjenja nezaposlenosti u sektoru. Zajednički nam je cilj razvoj hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije i u tom smislu ćemo Vladi, kao trećem socijalnom partneru, predlagati rješenja koja smatramo da su od interesa za Republiku Hrvatsku”, kazao je Pajnić.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here