Suradnja poslodavaca i sindikata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske i HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede potpisali su Sporazum o bipartitnoj suradnji socijalnih partnera u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, izvijestili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Sporazum je potpisan, kako se navodi, zbog jačanja sektorske suradnje između socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca – s ciljem zajedničkog rada na stvaranju usklađene gospodarske, razvojne i socijalne politike u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Zajednički rad ostvarivat će se na nacionalnoj, granskoj te razini poduzeća, a podrazumijevat će i zajedničke istupe prema Vladi RH.

Bipartitnom suradnjom temeljenoj na danas potpisanom Sporazumu socijalni partneri će u poljoprivredno-prehrambenom sektoru pokušati utjecati na osiguravanje visoke stope gospodarskog razvoja kroz dinamično, konkurentno i na znanju temeljeno gospodarstvo, smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje stope zaposlenosti, povećano ulaganje u ljudski kapital, osiguranje primjerenih uvjeta rada radnika, jačanje kapaciteta socijalnih partnera, suzbijanje korupcije i neformalne ekonomije te se pritom zalagati za radnu, profesionalnu i poslovnu etiku.

“Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske izražava zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja Sporazuma o bipartitnoj suradnji socijalnih partnera u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, naročito zbog korektnih odnosa socijalnih partnera, s ciljem jačanja suradnje i djelovanja socijalnih partnera u svrhu lakšeg prevladavanja izazova s kojima se suočava Republika Hrvatska, te zajedničkog djelovanja prema Vladi RH i ministarstvima u pogledu predlaganja i inicijativa za poboljšanje uvjeta rada radnika i poslodavaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru”, izjavio je Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Goran Pajnić, predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, naglasio je kako je otvorena suradnja i dijalog poslodavaca i sindikata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru temelj njegove održivosti i daljnjeg razvoja, a problemi s kojima se trenutno kompanije ovoga sektora suočavaju mogu se prevladati jedino zajednički.

“HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede danas je potpisivanjem Sporazuma dodatno učvrstila svoju opredijeljenost da kroz suradnju intenzivira aktivnosti na području osiguranja visoke stope gospodarskog razvoja i smanjenja nezaposlenosti u sektoru. Zajednički nam je cilj razvoj hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije i u tom smislu ćemo Vladi, kao trećem socijalnom partneru, predlagati rješenja koja smatramo da su od interesa za Republiku Hrvatsku”, kazao je Pajnić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *