Aneks na ugovor o preuzimanju Mercatora ne spominje dokapitalizaciju

26

Aneks na kupoprodajni ugovor koji su krajem veljače potpisali Agrokor i većinski vlasnici Mercatora uopće ne spominje obvezu hrvatskog koncerna da nakon preuzimanja dokapitalizira najveći slovenski trgovački lanac, tvrdi u četvrtak ljubljanski “Dnevnik” pozivajući se na neimenovane izvore.

“Dokapitalizacija Mercatora koju zahtijevaju banke vjerovnice bila je ključni argument kojim su vlasnici Mercatora u veljači opravdavali sniženje prodajne cijene sa 120 na 86 eura za dionicu. No, aneks na kupoprodajni ugovor iznenađujuće otkriva da se dokapitalizacija uopće ne spominje”, navodi ljubljanski list.

“To znači da se konzorcij najvećih vlasnika Mercatora zapravo odrekao trećine cijene, a da Todorić ugovorom slovenskom trgovačkom lancu uopće nije zajamčio davanje dodatnog kapitala”, navodi “Dnevnik”.

Uz to, prema tvrdnjama ljubljanskog lista, koncern Agrokor još nije u cijelosti osigurao financiranje cijelog postupka preuzimanja Mercatora, dok vodeći vlasnici Mercatora, uključujući Pivovarnu Laško (PL) i Novu Ljubljansku banku (NLB), odbijaju komentirati tvrdnje da bi njihovi nadzorni odbori mogli biti odštetno odgovorni za loše sastavljanje aneksa te zato što se nisu osigurali klauzulom po kojemu bi se prodajna cijena dionice Mercatora povećala ako Agrokor ne dokapitalizira Mercator odmah nakon što ga preuzme.

U vrijeme kada se je dogovarao aneks na kupoprodajni ugovor spominjalo se da će Agrokor nakon preuzimanja Mercatora tvrtku dokapitalizirati s oko 200 milijuna eura. “Dnevnik” međutim tvrdi da odredbe o dokapitalizaciji u aneksu nema te da će Agrokor vjerojatno pokušati postići da Mercator bude dokapitaliziran tek u idućim godinama, a ne odmah nakon preuzimanja.

Prema aneksu ugovora sklopljenog u veljači Agrokor cijelu operaciju preuzimanja Mercatora, uključujući i isplatu predviđenih sredstava, mora izvesti do kraja lipnja ove godine. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here