Jadran čarape: Web-trgovina povećat će izvoz

41

Jadran tvornica čarapa mijenja statut društva i među djelatnosti kojima se bavi uvodi trgovinu na malo preko pošte ili interneta, odnosno djelatnost informacijskog društva.

Riječ je o Jadranovom ulasku u web-prodaju, pojašnjava Vinko Barišić, direktor i jedan od većih dioničara.

“Planiramo pokrenuti web-trgovinu jer u tom kanalu postoji velik trend rasta. Budući da smo u EU, web-trgovinom planiramo jačati i izvoz”, kaže Barišić.

Inače, poslovanje Jadran tvornice čarapa krenulo je, nakon nekoliko godina gubitaka, uzlaznim trendom. Prema financijskom izvješću, u prvom kvartalu ove godine zabilježen je 22-postotni rast prihoda od prodaje, a izvoz je porastao za 42 posto, najviše u Njemačku i Švicarsku.

Na domaćem tržištu ukupno je ostvaren rast od 30 posto, ali zahvaljujući veleprodaji, a ne maloprodaji, koja i dalje bilježi pad. Veleprodaja je tako porasla 54 posto (najviše prema Kozmu i Konzumu), a maloprodaja je imala pad od devet posto zbog pada potrošnje i nastavka recesije. Rastu prodaje pogodovalo je i toplije proljeće nego lani, ali i posao vrijedan 757 milijuna kuna koji je Jadran sklopio s MUP-om u ovoj godini.

Inače, u strukturi prihoda Jadran tvornice čarapa prodaja putem trgovačkih lanaca na domaćem tržištu čini najveći dio, 44 posto, slijedi izvoz s 41 posto te vlastita maloprodaja s 15 posto.

Ukupni prihod ostvaren u prvom kvartalu je 16,3 milijuna kuna, a dobit je iznosila 552 tisuća kuna (u usporedbi s gubitkom od 2,9 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine). Ti pokazatelji daleko su bolji od onih iz prijašnjih godina kada je Jadran bilježio pad prihoda i dobiti (lani pad prihoda od sedam posto, na 56,7 milijuna kuna, i gubitak od 7,4 milijuna kuna).

“Očekujemo znatan rast prihoda i dobit na kraju ove godine. Sadašnji trendovi dosta su pozitivni, što nas ohrabruje”, kaže Barišić. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here