Kondomi i lubrikanti: Apstinencijska kriza

304

U zadnjih godinu dana kategorija kondoma i lubrikanata zabilježila je pad prodaje i u količinskom (-4,4%) i u vrijednosnom pogledu (-1%)

Kategorija uključuje sve vrste prezervativa sa ili bez spermicidnih sredstava te lubrikante u različitim formama – gel, krema, tekućina (koji svi mogu biti sa ili bez dodatnog okusa).

Sve druge vrste kontracepcijskih sredstava ne ulaze u ovu kategoriju.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Artsana (Control), Church&Dwight (Trojan), Reckitt Benckiser (Durex) i Vulkan (Act, Eros, Primeros, Ty-ja). Podaci o prodaji ne uključuju Cash&Carry, ljekarne i diskontne trgovine (Lidl).

PRIMAT DROGERIJA
Kategorija kondoma i lubrikanata u posljednjih 12 mjerenih mjeseci, od ožujka 2013. do veljače 2014. godine, zabilježila je negativan prodajni rezultat.

Količinska prodaja u promatranom je periodu smanjena za 4,4 posto na ukupno prodanih 4,9 milijuna komada. Vrijednosna prodaja istodobno je dosegnula 29 milijuna kuna te je za 1 posto manja u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

Daleko najvažniji maloprodajni kanal za ovu kategoriju su drogerije s udjelom od 34,9 posto. Potom sa sličnim udjelima dolaze supermarketi (14,6%), kiosci (13,7%) i hipermarketi (12,6%).

Na granici od 10 posto nalaze se trgovine na benzinskim postajama, a listu zaključuju velike trgovine mješovitom robom (7,4%), srednje trgovine mješovitom robom (4,7%) i male trgovine mješovitom robom (2,2%).

U periodu od ožujka 2013. do veljače 2014. u količinskom pogledu gotovo cijelu kategoriju čine kondomi s udjelom od 99,9 posto. Lubrikanti, pak, s količinskim udjelom od 0,1 posto zauzimaju 9,2 posto vrijednosne prodaje, dok na kondome odlazi preostalih 90,8 posto vrijednosti kategorije.

Milanka Ćorić, Mlađi voditelj klijenata

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here