Kondomi i lubrikanti: Apstinencijska kriza

U zadnjih godinu dana kategorija kondoma i lubrikanata zabilježila je pad prodaje i u količinskom (-4,4%) i u vrijednosnom pogledu (-1%)

Kategorija uključuje sve vrste prezervativa sa ili bez spermicidnih sredstava te lubrikante u različitim formama – gel, krema, tekućina (koji svi mogu biti sa ili bez dodatnog okusa).

Sve druge vrste kontracepcijskih sredstava ne ulaze u ovu kategoriju.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Artsana (Control), Church&Dwight (Trojan), Reckitt Benckiser (Durex) i Vulkan (Act, Eros, Primeros, Ty-ja). Podaci o prodaji ne uključuju Cash&Carry, ljekarne i diskontne trgovine (Lidl).

PRIMAT DROGERIJA
Kategorija kondoma i lubrikanata u posljednjih 12 mjerenih mjeseci, od ožujka 2013. do veljače 2014. godine, zabilježila je negativan prodajni rezultat.

Količinska prodaja u promatranom je periodu smanjena za 4,4 posto na ukupno prodanih 4,9 milijuna komada. Vrijednosna prodaja istodobno je dosegnula 29 milijuna kuna te je za 1 posto manja u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

Daleko najvažniji maloprodajni kanal za ovu kategoriju su drogerije s udjelom od 34,9 posto. Potom sa sličnim udjelima dolaze supermarketi (14,6%), kiosci (13,7%) i hipermarketi (12,6%).

Na granici od 10 posto nalaze se trgovine na benzinskim postajama, a listu zaključuju velike trgovine mješovitom robom (7,4%), srednje trgovine mješovitom robom (4,7%) i male trgovine mješovitom robom (2,2%).

U periodu od ožujka 2013. do veljače 2014. u količinskom pogledu gotovo cijelu kategoriju čine kondomi s udjelom od 99,9 posto. Lubrikanti, pak, s količinskim udjelom od 0,1 posto zauzimaju 9,2 posto vrijednosne prodaje, dok na kondome odlazi preostalih 90,8 posto vrijednosti kategorije.

Milanka Ćorić, Mlađi voditelj klijenata

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *