Metro Cash & Carry ubrzava širenje na indijskom tržištu

30

Metro Cash & Carry dodao je Indiju svojim dosadašnjim ključnim tržištima Kine, Turske i Rusije. Novi cilj njemačkog trgovca je poslovati s 50 prodajnih mjesta u toj zemlji do 2020. godine, piše agencija Planet Retail.

Svojim ulaskom na ovo tržište 2003. godine Metro Cash & Carry, koji posluje u sastavu Metro Grupe, bio je prvi zapadni veletrgovac koji je došao u Indiju. Trenutno posluje sa 16 gotovina u 12 gradova diljem zemlje.

“Indija je uvijek bila važno tržište za budući rast Metroa koji se temelji na pozitivnim rezultatima ostvarenima u proteklih nekoliko godina. Sada smo se odlučili i za dodatni zamah u našem širenju na tom tržištu”, izjavio je Olaf Koch, glavni direktor Metro Grupe i Metro Cash & Carryja.

Kako bi konsolidirali svoje mjesto na tržištu uoči ulaska ostalih velikih multinacionalnih trgovaca, iz Metroa Indija su osmislili dućane manjeg formata koji zahtijevaju manja kapitalna ulaganja, ali i bolje odgovaraju potrebama tamošnjih kupaca.

No, ubrzano širenje Metroa na indijskom tržištu ne predstavlja iznenađenje pošto je krajem 2012. iz tvrtke poručeno kako će, nakon konsolidacije poslovanja i smanjenih ulaganja u 2013., u godinama koje slijede otvarati pet do šest prodavaonica na razini svake godine.

Metro Grupa mora ovisiti o dinamičnom rastu tržišta u razvoju pošto na zasićenom tržištu zapadne Europe ne može očekivati značajan rast, što se pogotovo odnosi na cjenovno kompetitivno matično njemačko tržište.

Međutim, zbog nedostatka moderne infrastrukture, indijsko tržište je vrlo izazovno jer stvara poteškoće u logističkom lancu. Osim toga, velika većina indijskog sektora maloprodaje sastoji se od nezavisnih malih trgovina poznatih pod nazivom kirana.

Iz tog razloga Metro je pokrenuo edukacije kako bi podržao poslovanje svojih “kirana” klijenata u uvjetima sve žešće konkurencije. Metro također priređuje i niz specijaliziranih seminara za lokalne proizvođače hrane kako bi poboljšali svoje sposobnosti i uskladili se s Metro standardima kvalitete.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here