Neočekivani porast prometa u maloprodaji u eurozoni

53

Promet u maloprodaji eurozone neočekivano je porastao u ožujku, i to za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju danas objavljeni podaci Eurostata.

Ekonomisti su u anketama procjenjivali da je promet u maloprodaji pao za 0,2 posto.

Rast maloprodaje u ožujku na mjesečnoj razini bio je potaknut 1,3-postotnim skokom prodaje hrane, pića i duhana, što je najbolji rezultat od lipnja 2011., objavio je Eurostat.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, maloprodaja je u eurozoni porasla 0,9 posto, što je uglavnom bilo u skladu s očekivanjima.

U drugom po veličini gospodarstvu eurozone, u Francuskoj maloprodaja je uvećana 2,3 posto na mjesečnoj razini, te 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja u Njemačkoj smanjena za 0,7 posto u odnosu na veljaču, ali porasla za 0,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Na godišnjoj su razini sve zemlje eurozone, osim Španjolske, Malte, Slovenije i Finske, ostvarile rast maloprodaje.

Unatoč najnovijim podacima o rastu potrošnje, gospodarski oporavak eurozone još se uvelike oslanja na izvoz, budući da Europljani i dalje oklijevaju trošiti s obzirom na rekordnu nezaposlenost i neizvjesne gospodarske izglede, navode analitičari. (Business.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here