Potrošnja u ožujku neočekivano porasla 1,3%

34

U Hrvatskoj je u ožujku promet u trgovini na malo realno porastao za 1,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno bolji podatak nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 0,3 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To ukazuje na blago jačanje potrošnje, s obzirom da je u siječnju porasla za mršavih 0,1 posto, dok je u veljači stagnirala na lanjskim razinama.

To je i bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u ožujku za 0,5 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao stagnaciju potrošnje, a ostali pad između 0,5 i 0,9 posto.

“Iako je razmjerno snažan pad trgovine na malo u istom mjesecu lani mogao upućivati na rast, danas objavljeni podatak iznenađuje, s obzirom na činjenicu da su uskršnji blagdani lani bili u ožujku, a ove godine u travnju, te da još uvijek nije započeo oporavak na tržištu rada. S obzirom na podatke iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja, izgledno je da je trgovina na malo dosegnula svoje ‘dno'”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Ističu i kako je promet u trgovini na malo tijekom krize od 2008. do 2013. godine zabilježio realno smanjenje za otprilike 20 posto, što je posljedica nepovoljnih kretanja na tržištu rada i smanjenja raspoloživog dohotka.

Početak 2014. godine donio je, pak, stabilizaciju prometa na tim razinama, pri čemu je, poručuju, vidljivo da je potrošnja uglavnom usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

“Iako na razini cijele godine očekujemo blagu realnu stopu rasta prometa u trgovini na malo, značajniji oporavak uvelike je opterećen iznimno niskom stopom zaposlenosti, nastavkom procesa razduživanja stanovništva te nepovoljnim očekivanjima i pesimizmom koji proizlazi iz slabih izgleda za gospodarski oporavak”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here