Prerađivačima potpore od 132,5 milijuna kuna

43

Ministarstvo gospodarstva ovaj će tjedan objaviti natječaj za sredstva iz ovogodišnjeg Operativnog programa regionalnih potpora za ulaganje u opremu, izvijestila je danas pomoćnica ministra gospodarstva za konkurentnost i investicije Sabina Škrtić.

U operativnom programu osigurano je 132,5 milijuna kuna, a natječaj će biti otvoren do sredine lipnja.

Korisnici mogu biti mali, srednji i veliki poduzetnici koji, uz ostalo, zapošljavaju najmanje 20 radnika i namjeravaju modernizirati proizvodnju.

Potpora po pojedinom poduzetniku može biti najviše dva milijuna kuna, a oni koji su dobili sredstva iz prošlogodišnjeg programa neće se moći javiti.

U Ministarstvu se nadaju da će sredstvima iz Operativnog programa, kao i lani polučiti pola milijardi kuna investicija izravno u industriju.

Sabina Škrtić ujedno je izvijestila kako Ministarstvo gospodarstva završava projekt ovogodišnjeg izdanja Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji.

Ove godine za tu je namjenu u proračunu osigurano 30 milijuna kuna. Kandidiralo se 17 županija i one će povući sredstva u visini od jednog do četiri milijuna kuna.

Sredstva su namijenjena poduzetnicima i tvrtkama za kredite prilikom ulaganja u materijalnu imovinu odnosno dizanje tehnološke razine proizvodnje, a djelomice i za operativna sredstva.

Ministarstvo poziva županije i regionalne razvojne agencije da promoviraju program među poduzetnicima na svojim područjima.

Ministar Vrdoljak je prilikom predstavljanja Operativnog programa i Jamstvenog fonda rekao da Hrvatskoj treba reindustrijalizacija te je kazao kako je Vlada prilikom rezanja javnih rashoda industriju prilično poštedjela odnosno nije bitno smanjivala potpore industriji.

Ističe kako pokazatelji za prva tri mjeseca pokazuju da se industrija oporavlja, ali da još uvijek treba biti oprezan, a ne biti euforičan. (Tportal.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here