Rast prihoda i dobiti Atlantic Grupe u prvom kvartalu

61

Atlantic Grupa je u prvom kvartalu 2014. godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,124 milijarde kuna, što u odnosu na prvi kvartal 2013. godine predstavlja rast od 4,1 posto, objavljeno je iz kompanije.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 85,7 milijuna kuna i porasla je 13,4 posto u odnosu na isti period 2013., dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 32 milijuna kuna i predstavlja rast od 5,2 posto.

“Atlantic Grupa je ušla u godinu s rastom poslovanja zadržavajući ranije najavljena očekivanja, usprkos izostanku gospodarskog oporavka tijekom prvog kvartala u regiji i šire. Pritom se u ovom periodu najviše ističe jačanje distribucijskog portfelja u regiji, rast prodaje izvan regije u skladu s internacionalnim fokusom kompanije te poboljšanje profitnih marži na svim razinama. I u narednom razdoblju fokusirat ćemo se na razvoj poslovanja, upravljanje rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama”, istaknuo je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Poslovanje kompanije u prvom je kvartalu obilježio početak distribucije Unileverovog asortimana na tržištu Hrvatske i Slovenije. Unilever je jedan od najvećih svjetskih proizvođača robe široke potrošnje u čijem portfelju se nalaze globalno poznate marke Knorr, Hellmann’s, Axe, Rexona, Brut, Signal, Coccolino, Domestos, Cif i mnoge druge. Ugovor je, promatrajući ukupnu godišnju prodaju portfelja, vrijedan ukupno 240 milijuna kuna, od čega se 51 posto odnosi na tržište Hrvatske, a 49 posto na tržište Slovenije.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvom kvartalu 2014. najviše su pridonijela strateška poslovna područja Sportska i aktivna prehrana (rast od 5,9 posto) i Zdravlje i njega (7,1 posto) te distribucija principala Unilever u okviru Strateškog distribucijskog područja Hrvatska i Distribucijskog područja Slovenija. Kava se s 18,8 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija s 211,8 milijuna kuna prihoda od prodaje.

Promatrano po tržištima, najveći rast ostvaren je na tržištu Slovenije (23 posto) koje čini 15,1 posto ukupnih prihoda od prodaje. Tržište Hrvatske je najveće u ukupnom prihodu od prodaje s 23,8 posto i ostvarilo je rast od 9,7 posto. Tržišta Rusije i ostalih zemlja ZND-a su ostvarila rast od 25,2 posto i time čine 6,1 posto ukupnih prihoda od prodaje Grupe. Ključna europska tržišta (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Švicarska, Austrija, Švedska i Španjolska), koja čine 13,9 posto ukupnih prihoda od prodaje, ostvarila su rast od 1,2 posto.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 66,8 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 17,2 posto, ljekarnički lanac Farmacia sa 6,9 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu u ukupnom prihodu od prodaje sudjeluju s 9,2 posto, navodi se u izvješću.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here