Srbija: Dvostruko niži rast potrošačkih cijena

41

U Srbiji su tijekom travnja potrošačke cijene, nakon dva mjeseca stabilnog trenda, povećane za 0,6 posto, što je dvostruko niži intenzitet u usporedbi sa siječanjskim rastom, pokazuje analiza tamošnjeg Ministarstva trgovine.

U analizi se podsjeća da su u siječnju cijene porasle prije svega zbog promjene niže stope PDV-a. Na rast cijena u travnju utjecalo je povećanje cijena hrane, prije svega povrća i voća, za šest i 2,1 posto, na koje se odnosi oko 0,4 posto povećanja mjesečnog intenziteta rasta.

Pri tome najviše je poskupjelo zeljasto i korjenasto povrće (60,2 i 8,9 posto), odnosno jabuke i agrumi (5,8 i 3,3 posto), zbog smanjene ponude. Promjene cijena ostalih proizvoda i usluga djelovale su na opći rast s oko 0,2 postotna boda.

Inflacija mjerena ukupnim tekućim rastom potrošačkih cijena u travnju je u odnosu na prosinac 2013. godine iznosila 1,8 posto, a mjerena ukupnim međugodišnjim rastom, u travnju ove u odnosu na travanj prethodne godine, 2,1 posto.

Ostvareni rast u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period 2013. ostao je gotovo na istoj razini. (Tanjug.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here