AZTN: Konzum, Dukat i Kraš pod istragom zbog cijena

0

U 2013. upravni sudovi i Visoki upravi sud nisu srušili nijednu odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iako se 21 tvrtka žalila na rješenja Agencije kojima su kažnjeni zbog zabranjenog ponašanje na tržištu. U dva slučaja same su tvrtke povukle svoje tužbe pa je došlo do obustave postupka, a u preostalih 19 sudovi su te tužbe odbili.

O tome AZTN informira Sabor u svom redovitom godišnjem izvješću ističući da to govori da se nastavlja trend pozitivnih rezultata kad je u pitanju efikasnost odluka Agencije.

Tako je u prošloj godini Agencija dobila “bitke” protiv nakladnika dnevnih novina, Hrvatske radiotelevizije, trgovaca uredskom opremom, Proplina…, a uglavnom je nastojala spriječiti zabranjeni sporazum na tržištu, narušavanje tržišnog natjecanja ili zloupotrebu vladajućeg položaja, piše Novi list.

U Agenciji otkrivaju da su lani pokrenuli niz postupaka i odradili većinu posla na utvrđivanju narušavanja tržišnog natjecanja u maloprodaji i distribuciji. No, tek trebaju utvrditi je li bilo zabranjenih vertikalnih sporazuma, primjerice između dobavljača ili proizvođača i trgovaca i to na način da su nametnute minimalne veleprodajne i maloprodajne cijena ili fiksne cijene prodaje, da je dogovoreno ograničeno područje prodaje ili neke druge zabranjene obveze. Tako su pokrenuti postupci protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KTC-a…

Agencija kaže da je postupke protiv proizvođača i trgovaca pokrenula na osnovu saznanja do kojih je došla iz redovitih sektorskih istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj.

I dok je tu riječ o vertikalnim sporazumima, Agencija ističe i da je odlučna u borbi protiv horizontalnih, odnosno kartelskih sporazuma te da je kažnjavanje kartela jedan od njihovih prioriteta jer takvi dogovori o cijenama nanose najveću štetu tržištu. (Novi list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here