Bratušek zabrinuta dugim postupkom prodaje Mercatora

30

Slovenska premijerka u odlasku Alenka Bratušek zauzela se u ponedjeljak za uvažavanje širih aspekata prilikom odluke Nove ljubljanske banke (NLB) o prodaji Mercatorovih dionica koncernu Agrokor i izrazila zabrinutost duljinom postupka prodaje Mercatora.

“Odluku o prodaji NLB mora prihvatiti s potpunom i velikom odgovornošću, ne samo glede same banke nego u prvom redu i u pogledu očuvanja radnih mjesta”, rekla je Bratušek u izjavi novinarima.

“Postupak prodaje Mercatora vuče se već godinu dana, a uvjeti prodaje se mijenjaju, što nas ispunjava zabrinutošću”, rekla je Bratušek.

NLB je u potpunom vlasništvu države. Ima oko 10 posto dionica Mercatora, a dio je prodajnog konzorcija koji je s Agrokorom lani potpisao kupoprodajni ugovor o prodaji svojih dionica. U ponedjeljak je trebala biti održana sjednica nadzornog odbora NLB-a, ali je odgođena do daljnjega.

Nekoliko dana pred predviđenu transakciju, odnosno prodaju 53 posto dionica Mercatora koncernu Agrokor koja bi trebala biti zaključena kroz nekoliko dana, odnosno do kraja lipnja, u Sloveniji je to opet postala izrazito važna politička tema.

Vlada je prošlog tjedna naložila Slovenskom državnom holdingu koji upravlja portfeljem državne imovine da i dalje prati “rizike” spomenute operacije, a sindikati su od vlade zatražili da se prodaja Mercatora odgodi.

Guverner slovenske središnje banke Boštjan Jazbec u ponedjeljak je izjavio da su rizici u vezi prodajnog postupka Mercatora takvi da se mogu kontrolirati i to, kako je dodao, bez obzira bude li prodaja izvedena ili ne. (SEEbiz.eu / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here