Na kiosk po novine i duhan

101

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o navikama kupnje na kioscima provedeno je tijekom svibnja na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Rezultati su pokazali da tiskovine i cigarete i dalje predstavljaju glavne razloge za kupnju na kiosku, da više od dvije trećine anketiranih kupuju određene proizvode na kiosku, no i da je jako malo onih koji u ovim prodavaonicama svakodnevno kupuju.

Naime, kada je riječ o frekvenciji kupnje na kioscima, malo je onih koji svakodnevno kupuju u ovim formatima – njih je samo 7,8%. Rijetko ili nikad su odgovori koji dominiraju s tim da je čak 31,8% onih koji kažu da nikad ne kupuju na kiosku a da to čine rijetko ističe pak 27,5% ispitanika. Da kupuju nekoliko puta tjedno navodi kao svoj odgovor 12,3% sudionika ankete, dok je onih koji to čine barem jednom tjedno 10,5% a nekoliko puta mjesečno 10,3%.

Tiskovine su najčešći proizvod koji se kupuje na kiosku s obzirom na to da ih 39,2% ispitanika navodi kao proizvod koji kupuju u ovom kanalu maloprodaje. Zatim slijede cigarete koje na kiosku kupuje 25,3% ispitanika, bonove za mobitel njih ističe 10,6%, zatim s identičnim udjelom od 10,6% dolaze slatkiši (žvake, bomboni, čokoladice), karte za prijevoz 6,2% te piće 1,8%.

Kao što znamo, kiosci su u posljednje vrijeme počeli uvoditi brojne dodatne usluge kao što su, primjerice, podizanje novca, slanje paketa, kupovina ulaznica, igara na sreću i sl. Da su korisnici ovakvih dodatnih usluga ističe 27,8% anketiranih građana, dok 72,2% ispitanika u uzorku ne koriste ovakvu vrstu dodatnih usluga.

Ako pogledamo glavnu kategoriju kioska, a to su novine i časopisi, zanimljivi su i podaci o kupnji ovih proizvoda. Dnevne novine na kiosku nikad ne kupuje čak 42,5% ispitanika, a da to čini rijetko kaže njih 25,6%. Barem jednom tjedno dnevne novine kupuje jedna petina (20,9%) anketiranih građana, a svakodnevno njih tek 11%. Kod časopisa/magazina, situacija je još poraznija. Da ih nikad ne kupuje ističe 59,7% ispitanika, a da to čini rijetko kaže njih 19,8%. Ponekad ih kupuje 19%, a redovito samo 1,5% anketiranih građana.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here