Potrošnja po stanovniku u EU znatno varira; Hrvatska potrošnja niža od prosjeka

54

Potrošnja po stanovniku među 28 zemalja članica Europske unije u 2013. godini uvelike je varirala – u rasponu od 49 do 138 posto prosjeka u EU, pri čemu se Hrvatska nalazi blizu donje granice toga raspona, pokazale su danas prve procjene Eurostata.

Prema prvim preliminarnim procjenama za 2013. godinu, stvarna individualna potrošnja (AIC), kao mjerilo materijalnog blagostanja kućanstava, po stanovniku, iskazana standardima kupovne moći, kretala se tako u rasponu od najnižih 49 posto EU-prosjeka u Bugarskoj, do najviših 138 posto u Luksemburgu.

Kako napominju u Eurostatu, prve preliminarne procjene temelje se na podacima o bruto domaćem proizvodu (BDP) i broju stanovnika za 2013. godinu.

U skupini s najvišom razinom AIC-a po stanovniku, nakon Luksemburga, slijedi Njemačka, s 25 posto većom potrošnjom od prosjeka u EU28. Slijede Austrija, Švedska, Danska, Belgija, Finska, Francuska i Velika Britanija, gdje je potrošnja za 10 do 20 posto veća od prosjeka.

Hrvatska se nalazi na trećem mjestu odozdo na ljestvici zemalja EU-a, sa stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku u visini 61 posto prosjeka u 28-članom EU.

U skupini zemalja s 30 do 40 posto nižim AIC-em od prosjeka još se nalaze Latvija, Estonija i Mađarska. Uz Bugarsku na dnu ljestvice još se nalazi Rumunjska, s 54 posto prosjeka u EU.

Od zemalja u hrvatskom okruženju Mađarska bilježi AIC po stanovniku od 63 posto prosjeka u EU, a Slovenija 77 posto. U Crnoj Gori AIC po stanovniku u visini je 52 posto EU prosjeka, u Srbiji 43 posto, u Makedoniji 41 posto, a u Bosni i Hercegovini 38 posto.

U skupini zemalja s AIC-em po stanovniku do najviše 10 posto ispod prosjeka EU-a nalaze se Irska, Italija, Cipar i Španjolska. Slijede Malta i Grčka, čiji je AIC po stanovniku 10 do 20 posto niži od prosjeka u EU.

Slijedi skupina s 20 do 30 posto nižom razinom AIC-a po stanovniku od EU prosjeka, koja uz Sloveniju uključuje Litvu, Portugal, Poljsku, Slovačku i Češku.

Eurostat je paralelno objavio i podatke o BDP-u po stanovniku, kao mjeri gospodarske aktivnosti, koji pokazuju vrlo velike razlike među članicama EU-a. U 2013. BDP po stanovniku kreće se u rasponu od svega 47 posto prosjeka u EU, u slučaju Bugarske, pa sve do 264 posto EU-prosjeka u Luksemburgu.

Hrvatska se i s BDP-om po stanovniku od 61 posto EU-prosjeka nalazi na dnu ljestvice u društvu Bugarske i Rumunjske (54 posto prosjeka).

Od zemalja u okruženju Mađarska ima BDP po stanovniku u visini 67 posto prosjeka, a Slovenija 83 posto. Usporedbe radi, u Crnoj Gori BDP po stanovniku iznosi 42 posto EU-prosjeka, u Srbiji 36, u Makedoniji 35, a u BiH 29 posto.


Stvarnu individualnu potrošnju (AIC) čine robe i usluge koje su stvarno konzumirali pojedinci, neovisno o tome jesu li te robe i usluge kupili i platili kućanstva, vlade, odnosno neprofitne organizacije, objašnjava Eurostat u priopćenju.

U međunarodnim usporedbama obujma potrošnje ACI je nerijetko preferirano mjerilo jer na njega ne utječe činjenica da se skupina određenih važnih usluga koje konzumiraju kućanstva, poput zdravstvenih usluga i obrazovanja, uvelike razlikuje među zemljama. (Business.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here