Slovenska vlada zatražila od SDH analizu učinaka prodaje Mercatora

33

Slovenska vlada u četvrtak je pod točkom razno raspravljala o zahtjevu sindikata da se izjasni o prodaji Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor.

Kako je nakon sjednice priopćio vladin ured za komuniciranje, vlada je dala nalog Slovenskom državnom holdingu (SDH), državnom fondu koji upravlja imovinom u državnom vlasništvu i postupcima njene privatizacije, “da u okviru svojih nadležnosti” na idućoj sjednici vlade prezentira postupak prodaje 53 posto dionica Mercatora, te “ocjeni rizike povezane s provedbom ili neprovedbom” te prodaje.

Slovenski su sindikati prije mjesec dana peticijom uputili zahtjev da se odrede prema toj prodaji, koja je u završnoj fazi, ministrima gospodarstva i poljoprivrede Metodu Dragonji i Dejanu Židanu.

Dragonja danas nije želio komentirati to pitanje, a Židan je ponovio svoje već poznate rezerve u pogledu prodaje, odnosno njenih učinaka na zaposlene i Mercatorove dobavljače, rekavši pred sjednicu novinarima da ga prodaja najvećeg slovenskog trgovca koncernu Agrokor podsjeća na neuspjehe sličnih procesa “tajkunske privatizacije” u Sloveniji.

Agrokor bi prema kupoprodajnom ugovoru s većinskim dioničarima, među kojima dominiraju banke i Pivovarna Laško (PL), transakciju kojom bi većinski dio Mercatora kupio po 86 eura za dionicu, trebao zaključiti do kraja ovog mjeseca. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here