Vizualni identitet – prehrambene tvrtke: Povjerenje kroz povijest

204

Današnji vizualni identitet hrvatskih prehrambenih tvrtki izvire iz njihove bogate povijesti te u kombinaciji s provjerenom kvalitetom proizvoda održava visoku razinu davno stečenog povjerenja

Povjerenje potrošača ključ je modernog poslovanja. Pritom, dakako, treba imati na umu staru maksimu koja kaže kako se povjerenje teško stječe a lako gubi. Hrvatski predstavnici u prehrambenoj industriji to itekako dobro znaju jer povjerenje svojih potrošača stječu već desetljećima a neki i stoljećima pa je upravo tradicija ključna stavka u njihovoj komunikaciji prema tržištu.

Upravo tradicionalne vrijednosti u kombinaciji s modernim vizualima i upečatljivim bojama osiguravaju prepoznatljivost i ostaju dugo u svijesti čime se kreira odnos uzajamnog povjerenja.

Međutim, na starim se zaslugama teško živi pa su sve ove tvrtke iznimno aktivne u nastojanju da osiguraju vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda s obzirom na to da jedino kvaliteta uz odgovarajuću cijenu može jamčiti dug život njihovim brendovima.

Upravo ovakav pristup može se iščitati i kroz vizualnu komunikaciju domaćih kompanija koje u svojim vizualnim elementima najvećim dijelom koriste crvenu boju koja sugerira energiju, sigurnost, ljubav i privlačnost, dok dezeni zelene i žute slijede po učestalosti korištenja. Slogani u upotrebi su također intonirani tako da sugeriraju prisnost, kvalitetu i povjerenje.

FRANCK
Naziv kompanije i logotip Francka sežu u same početke kompanije. Naime, 1827. godine mladi njemački poduzetnik, Johann H. Franck,  prvi put je uspio preraditi plemenitu cikoriju u kavovinu i time ušao u povijest. Njegov stilizirani potpis i danas je zaštitni znak poduzetništva tvrtke Franck te sinonim velike i bogate međunarodne poslovne tradicije.Povijest hrvatske tvrtke Franck započela je prije 120 godina, točnije 1892. u Zagrebu, utemeljenjem podružnice njemačkog poduzeća Heinrich Franck Söhne. Početkom 19. stoljeća Franck je postao prva multinacionalna korporacija na ovim područjima. Uspjeh može zahvaliti kontinuiranom uvođenju tehnoloških inovacija pa tako i danas u zagrebačku tvornicu kave dolaze vodeći njemački i talijanski poduzetnici pogledati kojim se tehnološkim rješenjima koristi Franck, što je dovoljna potvrda kredibiliteta tvrtke. Logotip Francka nije se mijenjao, no zanimljiva je povijest dizajna ambalaže Jubilarne kave odnosno popularne Franckove “ciglice”. Do Drugoga svjetskog rata Franck se bavio proizvodnjom kavovina. Proizvodnja kave počinje 1960., a u godinama koje su uslijedile Franck kava dobila je izgled koji generacije pamte. Na ambalaži se pojavljuje dobro poznata djevojka koja u ruci drži šalicu, a zanimljivo je što je riječ o stvarnoj osobi, Matildi Faist, supruzi akademskog slikara Zvonimira Faista koji je dizajnirao omot. Matildu je krajem ’80-ih na “ciglici” zamijenila dugokosa djevojka, a za novi dizajn zaslužan je Boris Ljubičić.

Vizualni identitet: Povjerenje kroz povijest

GAVRILOVIĆ
Iz petrinjskog Gavrilovića poručuju kako porijeklo imena tvrtke ne treba posebno objašnjavati jer se radi o imenu obitelji. Gavrilović je, naime, jedna od najstarijih obiteljskih kompanija, a njeni prvi počeci sežu u 1690. godinu kada su se prvi Gavrilovići nastanili u Petrinji i počeli se baviti mesarskim zanatom. Tvornica je pak utemeljena u 19. stoljeću kao Prva hrvatska tvornica salame, sušena mesa i masti.

Gavrilovićev zaštitni znak je lik djevojčice Jelice u narodnoj nošnji koja je bila stvarna osoba. Riječ je, kažu u tvrtki, o nećakinji Gjure Gavrilovića koja je obožavala zimsku salamu. Današnja Jelica je interpretacija Jelice koju je osmislio poznati hrvatski crtač stripova Andrija Maurović. Lik Jelice se više puta mijenjao i prilagođavao vremenu, a zadnju je verziju radio jedan od najboljih talijanskih studija za dizajn koji je specijaliziran za prehrambene proizvode. Najpoznatiji slogan tvrtke koji se koristio dugi niz godina je: “Odlično je, od Gavrilovića je!”

Vizualni identitet: Povjerenje kroz povijest

JAMNICA
Porijeklo imena tvrtke Jamnica dolazi od imena mjesta – Jamnička Kiselica gdje se puni prirodna gazirana mineralna voda Jamnica.Kroz svoju dugu povijest Jamnica je često mijenjala logotip. Postojeći logotip ima od 1995. godine, a dizajnirala ga je francuska agencija Carre Noir. Logotip se mijenjao kroz povijest, isto kao i boje, pa su tako u različitim periodima korištene plava, bijela, crvena i zelena. Danas je logotip crvene boje koja ima veliku uočljivost te se vrlo često koristi na natpisima i znakovima. Zahvaljujući književniku Augustu Harambašiću kreiran je prvi reklamni slogan Jamnice: “Tko Jamničku vodu pije rado – taj će imat život dug i srce mlado”. Ovaj slogan bio je više od stotinu godina zaštitnim znakom Jamničke Kiselice. Oni nešto mlađi sjećaju se i drugog slogana koji o Jamnici kaže: “Što je više piješ, osjećaš se bolje!”. Kako je tvrtka razvijala i druge robne marke, tako su i slogani pratili kampanje, što je praksa i danas, navode iz Jamnice.

Vizualni identitet: Povjerenje kroz povijest

PODRAVKA
Ime kompanije Podravka potječe od naziva za ženu iz kraja u kojem je tvrtka osnovana. Nastala je 1947. godine, na temeljima nekadašnje tvornice pekmeza i prerade voća braće Wolf. Zaštitni znak Podravke već je dugi niz godina u crveno-bijeloj kombinaciji.Tijekom godina mijenjan je u nekoliko navrata, uvijek s intencijom zadržavanja prepoznatljivosti. Sastoji se od tipografije, koja nije doživjela promjenu, i srca koje je oduvijek simbol Podravke. Crvena boja odabrana je zbog simbola srca i njegovog značenja. Uz to, ova se boja u zapadnoj kulturi smatra i doživljava kao energična, strastvena i ekstrovertirana te je vrlo uočljiva i plijeni pažnju promatrača. Zaštitni znak srca počinje se koristiti na prvim Podravkinim juhama 1957. godine. Dotadašnji znak “tri jabuke u zdjeli” ili “voća u zdjeli” više nije bio prihvatljiv jer Podravka više nije samo “pekmezara”. Prvo Podravkino srce, pola bijelo – pola crveno, bilo je smješteno u krugu oivičenom s dvije kružnice. Od 1960. znak srca je redizajniran, u obliku štita, a iznad znaka su takozvana “Merkurova krila”. Od 1964. zaštitni znak više nema “Merkurova krila”, a štit i srce su nešto širi. Takav dizajn koristio se sve do 1994. kada je nastao novi Podravka logo sa zaštitnim znakom srca. Najdugovječniji tvrtkini slogani bili su “Od srca srcu”, te “Kompanija sa srcem”, a godinama se u kampanjama koristio i slogan “Kad se sa srcem kuha, kuha se Podravka juha”.

Vizualni identitet: Povjerenje kroz povijest

VINDIJA
Grupa Vindija naziv je dobila po istoimenoj špilji u Varaždinskoj županiji. Riječ je o zgodnoj poveznici jer su špilje u povijesti predstavljale idealna mjesta za zrenje i čuvanje sira, izuzetno cijenjene namirnice koja u proizvodnom asortimanu Vindije ima posebno mjesto. Sa snažnim uporištem u izvornoj gastronomskoj tradiciji varaždinskog kraja, kreirani su i na tržištu tijekom godina afirmirani proizvodi robnih marki ‘z bregov, Cekin i Vindon. Robna marka ‘z bregov izgrađena je na čvrstim temeljima znanja i dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda. Prvi je brend mlijeka na ovim područjima (nastao 1977.) i simbolizira zeleni brežuljkasti kraj povezujući ga s imenom Vindije i prirodom. Istovremeno s brendom nastaje i poznati logo koji predstavlja bregove, mliječni put  i sunce.Zaštitni znak i ujedno temeljni slogan tvrtke sadržan je u krilatici i logotipu “Kvaliteta Vindija” koji svojim izgledom, odnosno slikom zelenih pašnjaka, asocira na domaće porijeklo proizvoda koje Grupa Vindija lansira na tržište. Crvena boja je prepoznatljiva korporativna boja kompanije. “Kvaliteta Vindija ne predstavlja tek puki marketinški slogan, već jasno definiranu politiku tvrtke koja podrazumijeva provjerene sirovine korištene u stvaranju vrhunskih domaćih proizvoda, tim stručnjaka koji neprestano radi na usavršavanju proizvodnih linija te kontinuirano ulaganje u osuvremenjivanje tehnologije i razvoj ambalaže, pridajući veliku pozornost očuvanju okoliša i zadovoljavanju ekoloških standarda”, poručuju iz tvrtke.

Vizualni identitet: Povjerenje kroz povijest

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here